Dolar

34,5858

Euro

36,2516

Altın

2.994,94

Bist

9.355,69

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-08 14:44:18

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü
Radyoloji meslek örgütleri, radyasyona maruziyetin kansere yol açabildiği, yanık, katarakt, kısırlığın yanı sıra çeşitli genetik bozukluklara neden olabildiği uyarısında bulundu.

Türk Radyoloji Derneği (TRD), Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) tarafından, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla ortak yazılı açıklama yapıldı.

Radyasyonun, özellikle teşhis ve tedavi amacıyla gittikçe artan şekilde kullanıldığı anımsatılan açıklamada, teknolojinin yararı kadar zararları olabileceği için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Başlangıçta yan etkilerinin olduğu bilinmeyen dönemde bilinçsizce oluşmuş radyasyon kullanımı, bugün bu yan etkilerin çok iyi bilinmesi nedeniyle kontrollü olarak kullanılmalıdır. Ancak günümüzde radyasyon kullanımı hala bu yöntemlerin cazibesi nedeniyle kontrolsüz olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Halbuki, tıpta radyasyon uygulamasının hiçbir alternatif kalmadığı durumda ve kesinlikle hekim kararıyla yapılması gerekmektedir. Herhangi bir hastalıkta röntgen ve tomografi çekilmesi konusunda doktorlara baskı yapan hastalara sıkça rastlanmaktadır. Teşhis ve tedavi amacıyla röntgen, anjiyografi veya tomografi çektirilmesiyle alınacak radyasyon dozu nedeniyle hekimin fayda-zarar değerlendirmesini yaparak hasta lehine fayda sağlayacağı durumlarda radyasyon uygulamaları yapılması gerekir.

Hiçbir duyu organımızla hissedilmeyen ancak özel olarak üretilmiş dedektörler ile tespit edilebilen radyasyon, özel korunma önlemleri alınmadığı takdirde maruz kalındığında vücutta kanser gelişimi ve bu nedenle ölüme kadar varabilen ciddi yan etkileri olabilmektedir. Bu etkilerin başında radyasyon yanıkları, katarakt, kısırlık, kanser ve genetik bozuklukları gelmektedir."

- "Uluslararası standartlara uygun çalışma alanları sağlanmalı"

Radyasyonun bulunduğu ortamlarda çalışanların, maden ocağındaki işçiler gibi ağır ve tehlikeli meslekler sınıfında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, mesleğin çalışma usul ve esaslarının, alınması gereken güvenlik önlemlerinin kanun ile belirlendiği anımsatıldı.

Açıklamada, "Güvenlik önlemlerinden yoksun, esnek çalışma, kuralsız çalışma, ehliyetsiz eleman çalıştırma, sosyal ve özlük haklardan yoksun çalışma ve bunun sonucunda radyasyondan dolayı sağlığını kaybetme, kanser olma gibi birçok sorun çalışma hayatımızın bir parçası haline gelmiştir" ifadelerine yer verildi.

Bu konuda önlem alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, uluslararası standartlara uygun çalışma alanlarının sağlanması, çalışma koşulları, özlük hakları ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi, eğitime önem verilmesi, eğitimsiz ve yetkili olmayan elemanların çalıştırılmasının tamamen engellenmesi gerektiği belirtildi.

Haber Ara