Karakter boyutu : 12 Punto14 Punto16 Punto18 Punto
Hizbullah lideri İsrail'den korkmuyor
İsrail'in bir Hizbullah liderini hedef alan son saldırısının üzerinden iki yıl geçti. Peki hâlen örgütü temsil eden Nasrallah gerçekten sandığı kadar emniyette mi?
Salı 09.02.2010 - 13:53

Peter Philipp*

Kısa süre önce Suriye’nin başkenti Şam’a yerleşen ve sade bir hayat süren 45 yaşındaki adamın gerçek kimliğini mahalleliler bile bilmiyordu. 12 Şubat 2008’de meydana gelen şiddetli patlama gecenin sessizliğini yırtarken aynı zamanda bu adamın kimliği üzerindeki esrar perdesini de kaldırdı. Patlamada can veren İmad Muğniye Hizbullah’ın Lübnan’daki kolunun en çok aranan yetkililerinden biriydi. İsrail, ABD ve Avrupa ülkelerinin gizli servislerinin 20 yıl izini sürdükleri Muğniye, Beyrut’taki Amerikan asker ve diplomatlarından, İsraillilere ve 1994 yılında Buenos Aires’teki Yahudi cemaatinin merkezine yapılan bombalı suikasta kadar çok sayıdaki saldırıdan sorumlu tutulmaktaydı. Muğniye’nin bir İsrail saldırısına kurban gittiği şüphesi ağır basıyordu. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah cenaze töreni sırasında maktul “İmad Muğniye’nin, İsrail savaşında verilmiş bir şehit olduğunu ve Muğniye'nin kanının İsrail'i silip süpüreceğini” söylüyordu.

Hizbullah, İsrail'in sürekli hedefi

Şeyh Ragıp Lübnan’daki Hizbullah’ın kurucularındandı. 1980’li yılların başlarlında güney Lübnan’daki İsrail işgaline karşı çıkmış, 1984 yılında da İsrail tarafından öldürülmüştü. Hizbullah’ın liderliğini devralan Seyit Abbas Musevi de katı bir İsrail ve ABD düşmanıydı. O da, 1992 yılında İsrail tarafından katledildi. Musevi’nin öldürülmesinden sonra, karizmatik ve radikal bir din adamı olan Hasan Nasrallah Hizbullah lideri oldu. Nasrallah ABD’ye kin besliyordu ve Amerikalıların Vietnam gibi günün birinde Orta Doğuyu da terk edeceklerine inanıyordu. ABD'nin tıpkı Vietnam'da olduğu gibi günün birinde Orta Doğu'yu da terk edeceğini söylüyordu.


Hizbullah - İsrail esir takası / 16 Temmuz 2008

Nasrallah sertleşiyor

Hizbullah lideri, Amerikalıların desteğine güvenenlerin de günün birinde yüzüstü bırakılacaklarını belirtiyordu. 2006 yılında İsrail, Hizbullah'a yönelik savaş açtı. Ama bu savaştan İsrail zararlı çıktı. Hizbullah şimdi Lübnan’da önemli siyasi rol oynayabilecek konuma gelebildi. Hizbullah artık Lübnan hükümetinin ortakları arasında. Örgüt silahsızlandırılmayı kabul etmiyor. Nasrallah da artık, savaşmakla hata yapmış olabileceklerini teslim ettiği günlerdeki kadar mutedil değil. Öncelikle İsrail’e karşı cengâverce ifadeler kullanıyor ve İslam âleminin istese, İsrail'i bir lokmada yutacağını iddia ediyor.

“Nasrallah'ın öldürülmesi felaket olur”

Nasrallah’ın haleflerinin İsrail’in muhtemel hedefleri arasına girmesinde bu gibi ifadeler de rol oynamıştı. Ama kendinden öncekiler gibi kolayca öldürülemeyecek kadar da tutulan bir lider. Öte yandan politikacılar ve gözlemciler, Nasrallah’ın öldürülmesinin bölgeyi cehenneme çevirebileceği uyarısında bulunuyor. Devletler topluluğu öncelikle böyle bir duruma mani olmaya çalışıyor. İsrail, bu yolda atacağı bir adımın yol açabileceği vahim sonuçlar hususunda sürekli uyarılıyor. Ama Kudüs yönetimi, dışarıdan gelen bu tür ikaz ve tavsiyelere şimdiye kadar kulak asmamıştı.

Çeviri: Ahmet Günaltay

Kaynak: *DW


slm
ender
abbas musavi katedilmedi sehit edildi,ve sehitler olmezler diridirler,davalariyla,duruslariyla,ihlaslari,ve samimiyetleri ile her zaman yasamaktadir,allah onlarin mekanlarini cennet etsin peygamberlere evliyalara salihlere komsu yapsin,
09.02.2010 17:34:06
Piyasalar
  Alış Satış
Euro 2,090 2,100
Dolar 1,519 1,528
Sterlin 2,310 2.331
RÖPORTAJ
Anket
Bedelli askerliğin çıkmasını istiyor musunuz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum


Foto Galeri