Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla İstanbul ve Çanakkale valiliklerine gönderilen yazıda, "Lozan Antlaşması'nın 40 ve 41. maddeleriyle ilgisi bulunan okulların özellik göstermesi gereken konularının yönetmelikle tespit edildiği" anımsatıldı.
Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yönetmeliğin, ilgili ülkelerin bu konulardaki karşılıklı mevzuat ve uygulamaları dikkate alınarak hazırlandığı bildirilen yazıda, yönetmelikte belirtilmeyen konularda resmi okulların mevzuatının uygulandığı kaydedildi.
Kanuna göre "okullarda yalnız o azınlık mensubu T.C. vatandaşlarının çocuklarının okuyabileceği" belirtilen yazıda, "Bu hüküm gereğince, azınlık okullarına öğrenci kaydı, yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çocuklarının veli veya vasilerince form doldurulmak suretiyle, okul müdürlüğünün uygun görüşüyle gerçekleştirilecektir" ifadesi kullanıldı.
Daha önceki düzenlemede, azınlık okullarına kayıt için velilerin, öğrencinin nüfus kayıt örneğini okul müdürlüklerine vermesi gerekiyordu.
-Türkçe öğretmenlerinin görevlendirilmesi
Yazıda, azınlık okullarında Türkçe ve Türkçe kültür derslerine girecek öğretmenlerin görevlendirilmesine ilişkin bilgilere de yer verildi.
MEB'in yazısında, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre, Türkçe ve Türkçe kültür derslerine girecek öğretmenlerin, okul müdürlüğünün teklifi ve valiliğin onayıyla en fazla 5 yıllığına görevlendirildiği kaydedildi.
Bu öğretmenlerden birinin, okul müdürlüğünün görüşüyle valilikçe müdür başyardımcısı olarak atandığı hatırlatılan yazıda, bu dersler için öğretmen ile müdür başyardımcılarının seçimi öncesi, il milli eğitim müdürlüklerinin okullar ve öğretmen branşlarını resmi okullarda duyuracağı ifade edildi.
Bu okullarda görev almak isteyen Türkçe ve Türkçe kültür dersi öğretmenlerinin, azınlık okullarının müdürlüklerine dilekçeyle başvurması gerektiği bildirilen yazıda, uygun görülen adayların listesinin milli eğitim müdürlüğüne bildirileceği, bu öğretmenler için çalışma izni onayının valiliklerce verileceği belirtildi.