Dolar

35,3963

Euro

36,3764

Altın

3.030,11

Bist

9.961,34

Elektrikli araç akımı yeniden gündemde

Elektrikli araç akımı yeniden gündemde

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-20 11:41:36

Elektrikli araç akımı yeniden gündemde

İSTANBUL - MUSAB TURAN - Otomotiv markalarının bu yıl Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda (IAA) sergilediği elektrikli ve hibrid araçlar büyük ilgi görürken, elektrikli araç trendinin önümüzdeki dönemde gündemin üst sıralarına çıkacağı öngörülüyor.

Üst gelir grubuna yönelik taşıt üreten markaların da elektrikli araca yönelmesi, "Türkiye'de elektrikli otomobil konusunda hangi noktada olunduğu" sorusunu akıllara getirdi.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Kurucusu Berkan Bayram, 2011 yılında dünyada sadece 45 bin adet olan elektrikli araç satışlarının 2014 yılı içerisinde 500 bine ulaştığını kaydetti.

Avrupa Birliği'nin yüksek CO2 salımı olan araçlara yüksek vergi sistemi uyguladığını belirten Bayram, bu durumun küresel otomotiv firmalarını standart yakıtlı araçlardan elektrikli ve hibrid modellere doğru geçmeye mecbur bıraktığını aktardı.

- "En uzun menzile sahip elektrikli otomobil 432 kilometre gidebilen Tesla S85D"

Geçen yıl ABD'de yılda 300 bin, Japonya'da ise 100 bin elektrikli otomobil satıldığını aktaran Bayram, "Norveç'te otomobil sektörünün yüzde 14'ü elektrikli otomobillerden oluşmaktadır. Türkiye'de ise bu oran yüzde 1'in altındadır" dedi.

Bayram, 2017 yılında elektrikli ve hibrid otomobillerin toplam satışının 6 milyona, 2020'de ise 9 milyona ulaşacağını belirterek, 5 yıl sonra satılan her 10 otomobilden 2'sinin elektrikli ya da hibrid otomobil olacağını söyledi.

Geçen yıl dünyada en çok satılan elektrikli otomobilin 61 binlik satışa sahip Nissan LEAF olduğunu belirten Bayram, bu modelin Türkiye'de satışa dahi çıkmadığını kaydetti.

Dünyada üretilmiş en uzun menzile sahip elektrikli otomobilin 432 kilometre gidebilen Tesla S85D olduğunu aktaran Bayram, "Ülkemizde ise 400 kilometre üstü menzili sadece DMA firmasının dönüşümünü yaptığı Elektrikli Toyota elde edebilmiştir. Ancak bu aracın seri üretimi için aradığı desteği kamu kesiminden alamaması, işleri içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.

- "Taksi, dolmuş ve otobüsler süratle elektrikli araca dönüştürülmeli"

Elektrikli araçların Türkiye'de etkin bir şekilde kullanılması için farkındalığın artması gerektiğini belirten Bayram, devlet desteğinin hayati önemde olduğunu söyledi. Bayram, Türkiye ekonomisinin dengesini bulabilmesi için nitelikli tasarrufun önemine dikkati çekerek, taksi, dolmuş ve otobüslerin süratle elektrikli araca dönüştürülmesi gerektiğini savundu.

Türkiye'de elektrikli ve hibrid otomobillerin yaygınlaşmasının ancak yerel yönetimlerin akıllı ulaşım sistemlerine entegrasyonu ile mümkün olabileceğini belirten Bayram, bunun için kent içi toplu taşıma sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti. Özellikle yerel yönetimlerin, yolcu araçları filosunda yüzde 50 oranında elektrikli ve hibrid araçlara yer vermelerinin gerektiğini vurguladı.

Elektrikli otomobil konusunda az çok bilgisi olan tüketicinin, aracı tecrübe etme konusunda hiçbir fırsatı bulunmadığını belirten Bayram, "Öncelikle toplu taşımayı yoğun şekilde kullanan tüketiciler için, otobüs ve minibüs hatlarındaki araçlar ile taksiler belli kademelerde elektrikli hale dönüştürülmelidir. Bu uygulama ile öncelikle kent yaşantısı içerisinde halkın belli bir seviyede elektrikli ulaşım konusunda bilinç sahibi olması, deneyimleme şansı bulduğu elektrikli taksi, minibüs ve otobüs hakkında fikir sahibi olması sağlanacaktır" diye konuştu.

- "ÖTV indirimine hibrid araçlar da dahil edilmeli"

Kamu otoritesinin 2011 yılında elektrikli otomobillere ÖTV indirimi yaptığını anımsatan Bayram, "ÖTV'deki indirime hibrid motorlu araçlar da dahil edilmelidir. Özellikle elektrikli hafif ticari araçların ve şehir içi ulaşımda kullanılacak elektrikli otobüs ve minibüslerin de ÖTV oranları yüzde 10'un altına çekilmelidir" ifadelerini kullandı.

Bayram, "Yeni markalar altında sıfırdan elektrikli otobüs ve minibüs üretimi yapan firmalar devlet teşviğinden sonuna kadar yararlanmalı, bunun yanında standart araçların elektrikli hale dönüştürülmesi desteklenmeli, elektrikli araç dönüşüm sistemlerinin önündeki mevzuat engelleri kaldırılmalıdır" dedi.

Şarj süresi ve menzil konusunda eskiye göre ciddi adımlar atıldığını belirten Bayram, Bosch Türkiye tarafından yapılan elektrikli otomobil şarj ve menzil çalışmalarına değindi.

Bayram, günün şartlarında 150 kilometre sürüş mesafesine sahip olan sıradan bir elektrikli otomobilin, Bosch'un üzerinde çalıştığı teknoloji ile yeniden şarj olmaya gerek duymadan ve daha düşük bir maliyetle 300 kilometreden fazla seyahat edebildiği bilgisini verdi.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Platformu'nun önümüzdeki yıl geniş katılımlı "Elektrikli Araçlar Çalıştayı" düzenleyeceğini aktaran Bayram, "Önümüzdeki yıllarda elektrikliyi dünya konuşacak, biz neden yeni iş kolları yaratacak bu alanın dışında kalalım ki. TEHAD olarak önümüzdeki aylarda kamu ve otomotiv sektörü paydaşlarıyla sosyal içerikli farkındalığı artırma projeleri geliştireceğiz" diye konuştu.

SON VİDEO HABER

Ferdi Tayfur hayatını kaybetti

Haber Ara