Dolar

32,3332

Euro

35,1699

Altın

2.245,40

Bist

8.718,11

Dünya'dan İsrail'e sert tepkiler

Başta Türkiye, Mısır, İran, Tunus, Katar ve Suriyeli muhalifler olmak üzere İslam ülkeleri Gazze'ye saldıran İsrail'i sert mesajlarla kınadı

12 Yıl Önce Güncellendi

2012-11-15 10:59:47

Dünya'dan İsrail'e sert tepkiler
İsrail'in Gazze'ye yönelik iki gündür sürdürdüğü hava saldırılarına tepkiler sürüyor.

ABD'nin "İsrail'in meşru savunma hakkı" diye nitelendirdiği saldırılara özellikle İslam ülkeleri sert tepki gösterdi. Başta Türkiye, Mısır, İran, Tunus ve Katar olmak üzere İslam ülkeleri İsrail'e sert tepki gösterdi.

TÜRKİYE: SALDIRILAR DERHAL DURMALI

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''İsrail'in başlatmış olduğu Gazze operasyonu, bu ülkenin saldırgan politikalarının son örneğini teşkil etmektedir. İsrail'in bu saldırısını şiddetle kınıyoruz ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz'' denildi.

KATAR: CEZASIZ KALMAMALI

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim el Sani, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının cezasız kalmamasını istedi.

Körfez İşbirliği Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada saldırıları kınayan Başbakan Şeyh Hamad, "Bu irenç cürüm cezasız kalmamalı." dedi. Şeyh Hamad, BM Güvenlik Konseyi'nin barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

MISIR: SALDIRI BİZE YAPILMIŞ GİBİ

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, Arap Birliği'ne ''Filistin'e veya herhangi bir Arap ülkesine yapılacak düşmanca saldırılara karşı caydırıcı kararlar çıkarması yönünde'' çağrıda bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Siyasi Danışmanı Muhammed Seyfüddevle de İsrail'in Gazze saldırısının, ''Gazze'den önce Mısır'a yöneltilmiş bir darbe'' olduğunu belirterek, saldırıların kabul edilemez olduğunu belirtti.
Muhammed Seyfüddevle, ''İsrail'in saldırısı Mısır devrimini ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin popülaritesini zedelemek istiyor. İsrail, fiziki olarak Ahmed el-Caberi'ye, manevi olarak Mursi'ye suikast düzenlemiştir'' diye konuştu.

TUNUS KINADI

Tunus, İsrail'in Gazze'de sivil halka ve Filistin direniş gruplarına karşı düzenlediği saldırıları kınadığını açıkladı.
Tunus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail saldırılarının ''gerekçesi olmadığı'' savunularak, bu saldırıların Filistin direniş gruplarının ateşkes kararını uyguladığı bölgede yeni bir patlamaya sebebiyet vereceğine dikkati çekildi.

KİK: BU BİR VAHŞET


Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) de İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıları ''vahşet'' olarak değerlendirdi.
KİK, açıklamasında BM Güvenlik Konseyi'ni, ''İsrail'in saldırılarını engelleyerek, bölgede barışı sağlama ve İsrail'in bu saldırısının yasal şekilde sonuçlanması sorumluluğunu yüklenmeye'' çağırdı.
Katar, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği askeri operasyonları, ''kardeş Filistin halkına yönelik saldırgan siyasetinin devam etmesi'' olarak değerlendirerek, bu saldırıları kınadığını açıkladı.

İRAN: BU BİR TERÖRİST EYLEM

İran'dan yapılan açıklamada İsrail'in saldırıları kınandı ve Gazze'ye yapılan hava saldırılarının bir terörist eylem olduğu vurgulandı.

FİLİSTİN'DEN ÇAĞRI

Filistin'in Kahire Büyükelçisi Berekat el-Ferra, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Tel Aviv Büyükelçisi'ni çekme kararının ''çok önemli bir mesaj'' olduğunu savundu ve Arap liderlerini büyükelçilerini geri çekmeye çağırdı.

SURİYELİ MUHALİFLER DE KINADI

Filistin'in Kahire Büyükelçisi Berekat el-Ferra, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Tel Aviv Büyükelçisi'ni çekme kararının ''çok önemli bir mesaj'' olduğunu savundu ve Arap liderlerini büyükelçilerini geri çekmeye çağırdı.

TÜRKİYE'DE KİTLESEL EYLEMLER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısı, başta İstanbul olmak üzere bir çok kentte protesto edildi.

Fatih Cami avlusunda, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısına tepki için toplanan gruba hitap eden Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu İmad, grubun, içlerindeki Gazze ve Filistin sevgisini ortaya koyduğunu belirterek, ''Direnişteki arkadaşlarımız hiçbir şeyden korkmuyor, onlar Filistin için canlarını vermeye hazır.

Gazzeli mücahitlerin silah olarak eksikleri var ama kalplerindeki şehadet duygusu, düşman silahlarından üstündür'' diye konuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun saldırıyı seçim hesaplarından dolayı yaptığını söyleyen İmad, tüm İslam ümmetini Filistin davasına sahip çıkmaya ve Filistin davası üzerinde birleşmeye çağırdı.

Protestonun ardından dağılan grubun bir bölümü Edirnekapı Mezarlığı'na yürüdü ve burada dua etti. Gruptan bazı kişiler de araçlarından Filistin bayrakları sallayarak ve korna çalarak protestoya devam etti.

Konya'da sosyal medya aracılığıyla organize olan bir grup, saat 22.00'den itibaren Kültürpark'ta toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan gruptakiler, bir süre slogan attı.

Bir süre, ''Kahrolsun İsrail'' sloganı attan ve tekbirler getiren grup, olaysız dağıldı.

Haber Ara