İsrail'i soruşturan savcı Türkiye'de
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), üç yılda bir yapılan genel kurulunu bu defa 23-26 mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapacak.Genel Kurul için gelen konuklar arasında İsrail'in Gazze'ye dönelik Dökme Kurşun Operasyonu'nu ve Mavi Marmara soruşturmasını yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda'da bulunuyor. Bensouda perşembe günü saat 11.00'de 'Yeni güç dengeleri' başlığında sunum yapacak
13 Yıl Önce Güncellendi
2013-05-23 10:49:00
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), üç yılda bir yapılan genel kurulunu bu defa 23-26 mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul’da yapacak. Programda 23-24 mayıs tarihleri “Forum programı”nın uygulanacağı günler olarak yer alıyor. Programın konusu ise, “Siyasal Dönüşümler ve İnsan Hakları: Deneyimler ve Olası Sorunlar” şeklinde belirlenmiş.
Genel Kurul için gelen konuklar arasında İsrail'in Gazze'ye dönelik Dökme Kurşun Operasyonu'nu ve Mavi Marmara soruşturmasını yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Fatou Bensouda'da bulunuyor. Merkezi Hollanda'da bulunan UCM, ''soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçları'' gibi suçların faillerini yargılıyor.
Forumun amacı şöyle belirtildi:
Bu forum, İnsan Hakları için Uluslararası Federasyon (FIDH) Kongresi çerçevesinde düzenlenmektedir. FIDH Kongresi, dünya çapında 164 üye kuruluşun ve diğer ortakların temsilcilerinden oluşan insan hakları savunucularını bir araya getiren, üç yılda bir düzenlenen büyük bir etkinliktir.
Bu yıl, Kongrenin Türkiye’de yapılmasına karar verilmiş ve konu olarak insan hakları perspektifinden siyasal dönüşümler seçilmiştir. Türkiye bugün, yıllarca süren kanlı çatışmalardan sonra, Kürt halkının temsilcileriyle devam eden barış müzakerelerinin yapıldığı bir dönemde, bir yol ayrımında durmaktadır. Ayrıca, Türkiye Ortadoğu, Kuzey Afrika’da yeni iktidara gelen ve siyasi dönüşüm sürecinde olan hükümetler tarafından yakından izlenmektedir.
Forum, yüzü aşkın ülkeden katılan insan hakları savunucusuna ve örgütüne ev sahipliği yapacaktır. Cezasızlığın kaldırılması, adaletin güçlendirilmesi, kurumların ve STÖ’lerin desteklenmesi, dinin yeri, kadınların dönüşümün itici gücü olarak rolü, azınlık hakları, ekonomik ve sosyal hakların desteklenmesi, özel şirketlerin ve uluslararası finans kuruluşlarının dönüşümdeki rolü gibi konular tartışılacaktır. Katılımcılar birlikler kuracak ve tespit edilen anahtar sorunlarla ilgili harekete geçmek için stratejiler belirleyeceklerdir." olarak açıklandı.
Program:
23 Mayıs Perşembe günü, sabah 9.00’da açılış Cemal Reşit Rey konser salonunda olacak. Açılış konuşmalarından sonra, “Yeni Güç Dengeleri: Geleceğin Aktörleri ve Önümüzdeki Güçlükler” başlığı altında iki sunum var.
Öğleden sonra ise Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda
iki paralel panel oturumları var ve ana başlıkları şöyle:
1) Hukukun Üstünlüğü ve Kurumsal Reformlar,
2) Ekonomik ve Sosyal Haklar, Ekonomik ve Finansal Aktörlerin Rolü.
24 Mayıs Cuma günü de iki panel var:
1) Bireysel Özgürlükler, Herkes İçin Eşit Haklar ve Hukuk Devletini Güçlendirmede Oynadıkları Rol,
2) Sivil Toplumun Rolü; Yasal Çerçeve, Eylem İçin Ortaklık.
Akşam üstü kapanış oturumu olacak ve forumdan çıkarılacak dersler konuşulacak.
Dünya insan hakları hareketinin gözü kulağı İstanbul’da…
PROGRAM HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
SON VİDEO HABER
Haber Ara