Başkent Saraybosna'daki programda, Bosna'daki savaşta (1992-1995) kurulan toplama kamplarında esir tutulan ve türlü işkencelere maruz kalan çocukların yaşadıklarına vurgu yapıldı.
Birliğin başkanı Jasmin Meskovic, burada yaptığı konuşmada, savaş yıllarında toplama kampında tutulan çocuklar ile savaşı hiç hissetmeyen çocuklar arasında büyük farklılıklar bulunduğunu belirterek, "Farklı tecrübeleri olan bu çocukları bir araya getirerek, onların hayata bakışlarını birleştirmek istiyoruz. Amacımız, Bosna Hersek'i yeniden birlik, hoşgörü ve sevgi içerisinde yaşanan bir toplum haline getirmek" şeklinde konuştu.
Henüz 14 yaşındayken toplama kampına kapatılan Stipe Varivoda da "Savaş zamanı annemin yanına gelmiştim. Ne olduğunu anlayamadan kendimi Miladin Radojevic İlkokulu'nda kurulan toplama kampında buldum. Böyle şeyleri bir daha hiç kimsenin, özellikle de çocukların yaşamamasını temenni ediyorum" dedi.
Nöropsikiyatri uzmanı Fehma Kovac ise toplama kampında işkence gören kişiler üzerine çalışmalar yaptığını bildirerek, "Stipe ile 2 yıl önce tanıştım. O zamandan beri ona yardımcı oluyorum. Onun durumundaki çocuklarda sadece çocuk haklarının ihlali söz konusu değil, aynı zamanda engellilerin sahip olduğu hakların ihlal edilmesi de söz konusu" ifadesini kullandı.
Toplama kamplarında işkenceye maruz kalan Stipe Varivoda gibi çocuklarda bu işkencelerin derin yaralar bıraktığını söyleyen Kovac, çocukların ruhsal anlamda iyileşmelerinde, yetiştikleri ortamın çok önemli olduğunu kaydetti.
Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği'nin verilerine göre, 1992-1995 yıllarındaki savaşta yaklaşık 20 bin çocuk toplama kamplarında tutuldu. Bu çocukların bir kısmı bu kamplarda dünyaya gelirken, bir çoğu da yine bu kamplarda hayatlarını kaybetti.