Dolar

34,2532

Euro

36,9547

Altın

3.020,33

Bist

8.618,57

'2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu'

AFAD Başkan Yardımcısı Özer, platform kapsamında düzenlenen 'Etkin Afet Risk Azaltılması İçin Risk Bilgisi ve Afet Kayıp Veritabanları' oturumunu yönetti- Başkan Yardımcısı Özer:- 'Günümüz dünyası bir teknoloji dünyası. Afet risk yönetimi sektörü olarak da afetlerle daha iyi başa çıkabilmek ve toplumlarımızın dayanıklılığını artırabilmek, karar alıcılara doğru bilgiyi zamanında sunabilmek için

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-25 02:31:55

'2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu'
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan Yardımcısı Fatih Özer, afet risk yönetimi sektörünün afetlerle daha iyi başa çıkabilmek, toplumların dayanıklılığın artırabilmek ve karar alıcılara doğru bilgiyi zamanında sunabilmek için veri tabanlarıyla donatılmış teknolojiyi maksimum kullanması gerektiğini söyledi.

Özer, Meksika'nın Cancun kentinde bir otelde "2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu" kapsamında düzenlenen "Etkin Afet Risk Azaltılması İçin Risk Bilgisi ve Afet Kayıp Veri Tabanları" oturumunu yönetti.

Oturumda konuşan Özer, Mart 2015'te Sendai'de gerçekleştirilen "Dünya Afet Risk Azaltma Konferansı"ndan iki yıl sonra, tekrar küresel ölçekte bir araya gelmekten ve bu bağlamda birlikte aynı hedefe doğru hareket etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Fatih Özer, bu platformun, 2015-2030 Sendai Çerçeve Planı, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası ve 2015 Paris Anlaşması sonrası gösterilen ilerlemelerin gözlemlenebilmesi, iyi örnek ve bilgi paylaşımları ile işbirlikleri için ilk fırsat olduğunu dile getirdi.

İnsan hayatı ve toplumların yaşamının sürdürülebilir ve öngörülebilir olması halinde uzun vadeli planlar yapılabileceğini ve gelişim sağlanabileceğini anlatan Özer, afetlerin hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda toplumların ilerleme eğrilerini bir anda kesen ve bulundukları noktadan çok gerilere itebilen bir yaşam gerçeği olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede sürdürülebilir kalkınma vizyonunun, afet özelinde, afet risk azaltma vizyonu ile örtüştüğünü ve vizyon birliği sağladığını ifade eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sendai Çerçeve Belgesi'ne göre, afet risklerinin azaltılması üzerine, bilimsel ve teknolojik çalışmaların geliştirilmesi temel unsurdur. Bu kapsamda risk bilgisi ve afet risk modellemesi, afet kayıpları ve risk verilerinin kullanımı, araştırma ve teknolojik boşlukların belirlenmesi gibi hususlar karar vericilere afet risklerinin azaltılması konusunda destek ve öneri sağlar. Afet risklerinin azaltılması için risk bilgisi ve afet kayıp veri tabanlarının oluşturulması bu çerçevede kritik bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Bilgi çağında her kapsamda olduğu gibi bu kapsamda da kaliteli verinin üretilmesi, bu verilerin depolanması ve güncel, erişilebilir tutulması önem arz etmektedir."

- Afet Bilgi Bankası

Türkiye'deki uygulamalar hakkında da bilgi veren Özer, afet kayıpları veri tabanı uygulaması Türkiye Afet Bilgi Bankasının, geçmiş afetlere yönelik kayıp bilgilerinin farklı sektörler özelinde veri tabanında saklanmasına imkan verdiğini, oluşturulacak planlarda, risk değerlendirmelerinde ve alınacak önlemlerde uygulayıcılara ışık tuttuğunu bildirdi.

Afet yönetiminin bütün süreçlerinin tek bir bilişim platformunda yönetilebilmesi için Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi'nin (AYDES) geliştirildiğini aktaran Özer, her afet aşamasının kendi özelinde çeşitli veriler ürettiğini ve tükettiğini, bu nedenle bütün süreci kaliteli ve kullanılabilir veri üretecek şekilde AYDES'i oluşturduklarını belirtti.

AYDES'te ihtiyaç duyulan coğrafi ve diğer verilerin toparlanması için yaklaşık 40 entegrasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Özer, şu ifadeleri kullandı:

"Veri modelleri tasarlanmış bilişim platformu ile bütün verileri bir araya getiriyor ve risk çalışmaları için de gerekli altlıkları oluşturabiliyoruz. Yakın zamanda bu uygulamamızda matematiksel modeller ve optimizasyon teknikleri ile karar destek uygulamaları geliştirmiş olacağız. Türkiye olarak bu alandaki deneyimimizi ilgi duyan tüm paydaşlar ile paylaşmaya hazır olduğumuzu iletmekten onur duyarım. Halihazırda burada bulunan Türkiye delegasyonunda bulunan arkadaşlarım da ilgi duyanlar ile görüşmeye hazırlar."

Daha sonra oturumda, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi Afet Risk Yönetimi Birimi Başkan Yardımcısı Tom de Groeve, enformasyon ve bilgi yönetimi uzmanı Jutta May, afet risk azaltma ve iklim dirençliliği uzmanı Dr. Bapon Fakhruddin ile Sri Lanka Afet Yönetimi Bakanlığı Afet Yönetimi Merkezi Zarar Azaltma Araştırmaları ve Geliştirmeleri Direktörü Anoja Seneviratne tarafından sunumlar yapıldı.

- Türkiye'deki Suriyeliler

Soru-cevap bölümünde bir konuk tarafından yöneltilen soru üzerine Fatih Özer, Türkiye'nin savaştan kaçan yaklaşık 3 milyon Suriyeli'yi misafir ettiğini ve onları kayıt altına aldığını anlattı. Parçalanmış aileleri birleştirdiklerini, ihtiyaçlarını karşıladıklarını, çocukları için eğitim modelleri oluşturduklarını belirten Özer, yerinden edilmiş insanların doğru şekilde verilerinin alınmasının, gelecekte ülkelerine döndüklerinde hayata tutunabilmeleri için de büyük önem taşıdığını ifade etti.

Özer, soru-cevap bölümünün tamamlanmasının ardından yeniden söz alarak, afetler konusunda her gün yeni şeyler öğrendiklerini ve öğrenmeye devam edeceklerini kaydetti. Öğrenilenleri paylaşmak, afetlerin neden olduğu kayıpları daha iyi ortaya koyabilmek, riski daha iyi anlayabilmek ve afet bilgisini daha iyi yönetebilmek için risk bilgisine ve daha iyi veri tabanlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Fatih Özer, "Günümüz dünyası bir teknoloji dünyası. Afet risk yönetimi sektörü olarak da afetlerle daha iyi başa çıkabilmek ve toplumlarımızın dayanıklılığını artırabilmek, karar alıcılara doğru bilgiyi zamanında sunabilmek için risk bilgisi ve afet kayıp veri tabanlarıyla donatılmış teknolojiyi maksimum safhada kullanmalıyız. Bugün bu çerçevede oldukça önemli katkılar sunduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

Haber Ara