Dolar

34,2101

Euro

36,7675

Altın

2.934,32

Bist

8.862,32

4 milyar liralık maliyetle kurtarılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası'nın yaklaşık 4 milyar liralık bir maliyetle kurtarılacağını belirterek, 'Artık herkes dilediği

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-05 14:51:54

4 milyar liralık maliyetle kurtarılacak
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası'nın yaklaşık 4 milyar liralık bir maliyetle kurtarılacağını belirterek, "Artık herkes dilediğince, istediği yere organize sanayi kuramayacak" dedi.

Bir dizi ziyaret ve açılış kapsamında Kırklareli'ne gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Esengül Civelek'i ziyaretinin ardından Valilik Toplantı Salonunda gazetecilerle bir araya geldi. Basın toplantısı gerçekleştiren Eroğlu, AK Parti Hükümeti döneminde bölgeye önemli hizmetler geldiğini belirterek, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hakkında bilgi verdi. Bakan Eroğlu, Ergene Havzası'ndaki kirliliğin giderilmesi amacıyla, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Projesi'ni başlattıklarını, bu kapsamda da yaklaşık 4 milyar liralık yatırım yapılacağını ifade etti.

Ergene Havzası'nın geçmişten beri kirli olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Ergene Nehri 4. sınıf su kalitesinde akıyordu. Bu da bizi üzüyordu. Burada kimse kendi vazifesini yapmıyordu. Bizim vazifemiz olmamasına rağmen biz buralara atık su arıtma tesisleri inşa ediyoruz. Biz sadece kontrol edip ceza kesecektik. Ama tabi bu böyle olmuyordu. Yıldırım hızıyla çalışmaya başladık. Tekstil ve diğer ürünlerde pek çok sanayi Ergene havzasına birikmiş durumda. 2 bin 37 adet sanayi tesisi bulunuyor. Yüzde 82'si Tekirdağ'da, yüzde 10'u Kırklareli'de, yüzde 8'i Edirne'de" dedi.

"KURALLARA UYMAYAN SANAYİ KURULUŞLARINI CİDDİ CEZALAR BEKLİYOR"

Hızlı sanayileşmenin Ergene Nehri'ndeki sorunun temel kaynağı olduğunu aktaran Bakan Eroğlu, kurallara uymayan sanayi kuruluşlarını ciddi cezaların beklediğini belirterek, "Baktığımız zaman evsel atık sular yüzde 35'ini teşkil ediyor. Yüzde 65'i de sanayi atık sularıdır. Yani bazen diyorlar ki evsel atık sular kirletmiyor. İşte bunun yüzde 35'i buradan geliyor. Ama sanayiden de yüzde 65 geliyor. İkisi birlikte kirletiyor. Ergene'nin debisinin 6 katı kadar bir kirlilik geliyor. Hem belediyeden hem evsel atıktan hem de sanayiden geliyor. En son 6 Mayıs 2011'de Çerkezköy'de bu konuda eylem planı hazırladık. 'Biz Ergene'yi kesinlikle kurtaracağız' dedik. Peki, buna baktığımız zaman eylem planının yükü ne kadar. Büyük bir kısmı bitti. 800 milyon TL Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız veriyor. Dolayısıyla Ergene'yi kurtarma maliyeti, 4 Milyar TL'dir. Bakın 25 tane plan yaptık. Yalnız burada şunu belirteyim. Bu benim hem doktora hem de doçentlik tezim olduğu için, bütün havzadaki her şeyi ele alarak, biz çözüme odaklanma konusunda Türkiye'de bir uygulama başlattık. Başbakanlık genelgesiyle, bütün koordinasyon bize verildi. Biz 15 başlıktan ibaret, bir eylem planı hazırladık. Bu yıl biz her şeyi bitireceğiz. Dolayısıyla biz söz verdiğimiz üzere, kendi vazifemizi bu yıl sonuna kadar bitiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Ara