65. Hükümet Programı görüşülüyor
65. Hükümet Programı görüşülüyor

Oluşturma Tarihi: 2016-05-27 21:26:33

Güncelleme Tarihi: 2016-05-27 21:26:33

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anayasanın tartışıldığı bir yerde "bunu asla yapamazsınız" demenin, millet iradesine saygısızlık, millet iradesini anlamamak olduğunu belirterek, "Hele hele Anayasa değişikliği gibi Türkiye'nin hukuki reformlarının bir parçası olan bu konudan söz açılmışken konuyu dönüp dolaştırıp bir türlü kana getirmek, asla kabul edilemeyecek bir husustur." diye konuştu.

Kurtulmuş, 65. Hükümet Programı üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 65. Hükümet'in üzerinde yükseldiği üçüncü büyük alanın "hukuki ve siyasi reformların tamamlanması" olduğunu söyledi.

Bu hukuki ve siyasi reformların gerçekleşmesinin, Türkiye siyasetinin ve Türk toplumunun daha ileriye gitmesi için zorunlu olduğunu belirten Kurtulmuş, "Çünkü Türkiye'nin üzerine giydirilen bu siyasal sistem, rejim demiyorum; dikkatinizi çekerim, milletin üstüne dar gelen bir deli gömleği gibidir. Bu siyasal sistem, anayasasıyla, siyasi partiler yasasıyla, Meclis içtüzüğüyle ve diğer bütün antidemokratik yasalarıyla önce 1960 darbesinin, arkasından geliştirilerek 1980 darbesinin Türkiye'ye hediyesidir. Türkiye, bu deli gömleğinden kurtulmak durumundadır." dedi.

"Bu millet eninde sonunda bu deli gömleğini üzerinden çıkaracak ve çöp tenekesine atmayı inşallah başaracaktır." ifadesini kullanan Kurtulmuş, "65. Hükümet olarak, 1 Kasım'da halkımıza verdiğimiz sözün ve 1 Kasım seçiminde halkın bize verdiği desteğin bir sonucu olarak, bu hukuki ve siyasi reformları gerçekleştirilmeyi hükümetin en temel sorumluluklarından birisi olarak görüyoruz." diye konuştu. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evet, Türkiye'de yeni bir Anayasa yapacağız. Bu yeni Anayasayı yapmak sadece AK Parti Grubu'nun ya da sadece 65. Hükümet'in kendisini bağladığı bir vazife ve sorumluluk değildir. Bu aynı zamanda yüce parlamentonun bir görevidir. Türkiye sivil, demokratik, katılımcı, çoğulcu yeni bir Anayasa yapacaktır. Bu Anayasayı yaparken Türkiye'de bütün siyasal tarafların bu sürece katkı sunması için üzerimize düşen her türlü sorumluğu yerine getirdiğimizi de hepiniz biliyorsunuz, şahitsiniz.

Anayasalar bir partinin anayasası olmaz, eyvallah, ama Anayasalar konuşulmaya başlandığı zaman 'bu Anayasayı ancak kanla değiştirirsiniz' anlamına gelen sözleri söylemek de asla demokratik anlayışla, teamülle bağdaşmaz. Burada konuşulmasaydı söylemeyecektim ama cümle aynen şöyle: 'Sizin istediğiniz Anayasa değişimine CHP asla imkan vermeyecektir.' Allah aşkına bu cümle ne demek? Anayasa değişikliğine imkan verecek olan yer CHP Grubu değil TBMM'dir; Anayasa değişikliğini isteyen, bu talebi dile getiren vatandaşlarımızdır. Tartışırız, sizler de teklifinizi getirirsiniz, bizler de teklifimizi getiririz. İki partimiz daha var onlar da teklifini getirir. Uzlaşma masasında uzlaşırız, uzlaşamayız; 330'u buluruz millete gideriz; 367'yi buluruz... Ancak Anayasanın tartışıldığı bir yerde 'bunu asla yapamazsınız' demek, millet iradesine saygısızlıktır, millet iradesini anlayamamaktır. Hele hele Anayasa değişikliği gibi Türkiye'nin hukuki reformlarının bir parçası olan bu konudan söz açılmışken konuyu dönüp dolaştırıp bir türlü kana getirmek, asla kabul edilemeyecek bir husustur."


-"Biz, başkanlık sistemini söylüyoruz"


"Türkiye inşallah siyasi ve hukuki reformlarını tamamlayacaktır." diyen Kurtulmuş, Anayasa değişikliğiyle birlikte diğer yasaların da demokratikleştirilmesi için hükümet olarak Mecliste siyasi partilerin desteğine müracaat edeceklerini söyledi.

Meclisin yeni bir İçtüzük, yeni ve demokratik bir siyasi partiler yasası, yeni seçim yasası yapacağını ve Türkiye'nin siyasal sistemini de kuvvetlendirmiş şekilde bu süreçten geçeceğini belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Biz AK Parti olarak başkanlık sistemini söylüyoruz. Bu, milletle seçim sırasında yaptığımız taahhüdün, milletle olan vaatleşmemizin bir parçasıdır." dedi.

Başkanlık sistemini, Anayasal reform sürecinin bir parçası olduğunu söylediklerini dile getiren Kurtulmuş, "Sadece bunu alıp bütün Anayasal reform sürecinin aslı esası bundan ibaretmiş gibi tartışma yürütmeyi asla doğru bulmuyoruz. Türkiye'de etkin bir yürütmenin sağlanabilmesi, yargı reformunun yapılabilmesi, büyük bir denge mekanizmasının kurularak vatandaşın iradesinin siyasal sistemde daha etkin temsil edilmesini istemekten daha doğal ne olabilir? Bu çerçevede AK Parti Grubu, sizlerin de destekleriyle inşallah Türkiye'ye yakışır yeni bir Anayasa yapmayı sağlayacak ve Türkiye yeni bir Anayasa ile yoluna devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)