Medicana'dan yapılan açıklamaya göre, kalp krizini takiben kalpte yırtık teşhisi konan 78 yaşındaki Halil Aydoğan'ın, Sivas'tan Ankara'ya uzanan zamana karşı hayatta kalma mücadelesi mutlu sonla bitti.
Aydoğan, yüzde 1-2 sıklıkla görülen ve hastaların genellikle birkaç saat içinde yaşamını kaybettiği bu rahatsızlığın ardından Medicana International Ankara Hastanesi'nde geçirdiği acil bir operasyonla yaklaşık 8 ay önce ikinci hayatına "merhaba" dedi.
- "Kalp krizi geçirdiğimi anlamadım"
Halil Aydoğan, geçen yazı hem organik sebze yetiştirdiği bahçesinde çalışarak hem de yüzüp torunlarıyla eğlenerek geçirdiğini, yeniden doğmuş gibi hissettiğini anlattı.
Aydoğan, verdiği yaşam mücadelesine ilişkin şunları kaydetti:
"Kriz anında dışarıda iken birden vücudumdan buharın çıktığını hissettim. Kalp krizi geçirdiğimi anlamadım. Örneğin sırt ağrısı hissetmedim ve ne olduğunu anlayamadan eve koşmaya başladım. İki kez anjiyo oldum. Krizin yan etkisi olarak kalpte delik oluşabiliyormuş. Öksürük şikayetim oldu, bunun üzerine tanıyı koydular. Bu kritik haberi alır almaz ambulans uçak için başvurduk ve Ankara'ya geldik. Bizi yönlendirdikleri Neyyir Hocamıza kendimizi teslim ettik. O da ameliyatın zor olduğunu anlattı, risklerinden bahsetti. O zaman ailem ümidi kesmiş, son anlarım olduğunu düşünmüş."
Aydoğan, beş-altı saatlik ameliyatın ardından yaşama döndüğünü belirterek, "Çok kısa sürede de toparladım ve taburcu oldum. Şimdi ikinci hayatımı yaşıyorum. Ameliyatın ardından geçen yaz Kuşadası'nda bahçemi kendim yaptım. Organik sebzelerim, domateslerim var. Yürüyüş de yapıyorum, denize de giriyorum" ifadelerini kullandı.
- "Yırtılmalar kriz kadar yaygın değil ama ölümcül"
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Profesörü Neyyir Tuncay Eren ise şu değerlendirmede bulundu:
"Halil Bey, sağlığına kavuştuğu için çok şanslı. Kendisi bir de 78 yaşında ve daha önce beyin ameliyatı geçirmiş bir hasta. Kalp hasarı nedeniyle ambulans uçakla hastanemize getirildi. Enfarktüste koroner damar tıkanıyor ve o damarın beslendiği kalp dokularında canlılık kaybı yaşanıyor. Bu kayıp bazen o kadar ciddi bir boyutta oluyor ki kalp içinde ya da dışında yırtılmalar meydana geliyor. Kalp krizi çok yaygın olsa da bu tarz yırtıklar öyle değil. Enfarktüsü takiben 2- 8 gün sonra ortaya çıkıyor. Hastaların büyük kısmı ne yazık ki o an hayatını kaybediyor. Bu durumda ameliyatları da son derece riskli oluyor.
Halil Bey'de de zamana karşı inanılmaz bir yarış verildi. Kendisini hemen ameliyata aldık. Hem tıkalı koroner damarlar için by-pass ameliyatı yapıldı hem de kalbin iç ve dış duvarındaki yırtılmış, hasar görmüş yerler dolaşım dışı bırakılıp plastik bir operasyonla kalp yeniden şekillendirildi. Şimdi ikinci hayatını yaşıyor. Artık kalbi sağlam, içi rahat olsun. Kendisine nice sağlıklı yıllar diliyoruz."
Prof. Dr. Eren, koroner kalp hastalığının artık çok genç yaşlarda da görüldüğüne ve hastaların her zaman bu kadar şanslı olmadığına dikkati çekerek, herkese, şikayetleri olmasa da belli aralıklarla kalp kontrolü yaptırarak risklerini öğrenmeleri önerisinde bulundu.