Vestager, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, üye ülke rekabet kurumlarının yetkilerinin artırılmasına yönelik değişiklik tekliflerini açıkladı.
AB Komisyonunun görevleri arasında etkili bir şekilde faaliyet gösteren piyasa koşullarının sağlanması olduğuna dikkati çeken Vestager, rekabete engel teşkil eden piyasa davranışlarını belirlemenin hem AB Komisyonu hem de üye ülkelerin rekabet kurumlarının görev alanına girdiğini anımsattı.
Vestager, mevcut durumda AB piyasalarındaki rekabet incelemelerinin çoğunluğunu üye ülke rekabet otoritelerinin gerçekleştirmekte olduğunu anımsatarak, "Yeni yasal düzenleme teklifimiz, ülkelerinin milli rekabet kurumlarının görevlerini etkili bir biçimde yapmalarını sağlayacak." diye konuştu.
Sağlanacak yeni imkanlarla rekabet kurumlarının tüketicilerin piyasalardaki bozukluklardan korunabileceğine işaret eden Vestager, "Teklifimizle tüm üye ülkelerde AB'nin mevcut rekabet kanunlarının etkili uygulanabilmesini amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
-Teklifin içeriği
Mevcut durumda AB üyesi bazı ülkelerde rekabet incelemelerini yapan kurumlar, soruşturmalarında bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik cihazlara el koyamıyor ve şirketlerden dijital verilerini alamıyor. Günümüz şartlarında piyasalarda rekabete engel olan faaliyetlerin belirlenmesini sağlayacak önemli kanıtlar ancak bu kaynaklardan sağlanabiliyor. Söz konusu düzenleme teklifi tüm üye ülkelerde dijital kayıtların alınabilmesini sağlanacak.
Rekabet incelemeleri sonucunda şirketlere verilen para cezalarının tahsilatında bazı üye ülkelerin kurumları yetkisizlik nedeniyle yetersiz kalıyor. Düzenleme, bu sorunun ortadan kaldırılmasını öngörüyor.
Yeni düzenlemeyle "Müsamaha" kuralının tüm üye ülkelerde uygulanması amaçlanıyor. Bazı rekabet kurumları, piyasalarında yaşanan aksaklıklara ilişkin ihbarda bulunan firmalara ceza muafiyeti imkanı tanımıyor. Teklif, müsamaha programlarının koordineli olarak tüm AB ülkelerinde uygulanmasını içeriyor.
Bazı AB üyesi ülkeler rekabet kurumlarına yeterince mali imkan ve insan kaynağı aktarmıyor. Düzenlemeyle bu kurumların imkanlarının artırılması ve yapılarının bağımsızlaştırılması talep ediliyor.
Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında üçlü görüşmeler yapılacak. Taraflar bir metin üzerinde uzlaşınca tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek. Ardından AB üyesi bütün ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek.
Öte yandan, AB'de faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi üye ülke kurumlarıyla beraber AB Komisyonunda da bulunuyor. AB Komisyonu, sözkonusu incelemede kartel gibi rekabete veya antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse, buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.