Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

AB Komisyonu Hellim peyniri mutabakatını güvence altına alıyor

AB Komisyonu Hellim peyniri mutabakatını güvence altına alıyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-17 18:56:39

AB Komisyonu Hellim peyniri mutabakatını güvence altına alıyor
Kıbrıs'ta süren kapsamlı çözüm müzakerelerinde tarafların sağladığı Hellim peyniri mutabakatının Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından güvence altına alınacağı bildirildi.

Konuyla ilgili mutabakatın detayları AB Komisyonu tarafından açıkladı. Ada'yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in de desteklediği mutabakata göre, uluslararası bağımsız denetim ve kontrol şirketi Bureau Veritas, Hellim peynirinin üretim ve kalite standartlarıyla ilgili bir rapor hazırlayacak.

AB Komisyonu, KKTC ve Rum yönetimine gönderilecek raporun ardından ticaretin kolaylaştırılması için Yeşil Hat Tüzüğü'nün değiştirilmesi ve Hellim peynirinin koruma altındaki coğrafik işaretli ürün olarak AB tarafından kayıt edilmesi için resmi başvurunun AB'nin resmi gazetesinde yayınlanması eşzamanlı olarak yapılacak.

Rum yönetimi bu peynir türünü tek taraflı olarak "Halloumi/Hellim" adlarıyla geçtiğimiz yıllarda AB nezdinde tescil ettirmeye çalışmış fakat bazı üye ülkelerin, Kıbrıs Türk toplumunun devre dışı bırakılmaması gereğinden hareketle buna karşı çıkması nedeniyle amacına ulaşamamıştı.

Haber Ara