Avrupa Birliği (AB) ülkesi Hırvatistan'da Göçmenlere Yönelik Sistematik Şiddet ve İşkence İddiaları Ortaya Çıktı!
Hırvatistan'da Danimarka Mülteci Konseyi (DRC) tarafından yapılan incelemeler sonucunda polisin düzensiz göçmenlere uyguladığı sistematik şiddet ve işkenceler belgelenerek raporlandı. Binlerce göçmen, daha iyi bir hayat umuduyla ülkelerinden ayrılarak Balkan rotasını kullanarak Bosna Hersek üzerinden Hırvatistan'a, oradan da Batı Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyor.
Göçmenlerin Maruz Kaldığı İnsanlık Dışı Saldırılar
DRC temsilcileri, Bosna Hersek-Hırvatistan sınırında yaptıkları incelemelerde, 12-16 Ekim tarihleri arasında Hırvat polisi tarafından birçok göçmenin maruz kaldığı insanlık dışı saldırıları belgeledi. Velika Kladusa'da kalan yüzlerce göçmenin zor şartlarda yaşadığı raporda vurgulanırken, Hırvat polisi tarafından göçmenlerin vücutlarına yapıldığı belirtilen kesik ve yaralar da rapora yansıdı.
Göçmenlere Yönelik İşkence ve Şiddet
Raporda, Sturlic yakınlarından Hırvatistan sınırını geçen Afganistan vatandaşı 5 göçmenin, Novo Selo yakınlarında üniformalı bir polis memuru tarafından durdurulduğu ve gözaltına alındığı bilgisi yer aldı. Göçmenlerden birinin kaçtığı, diğerlerinin ise Hırvat polisine saldırarak kaçan arkadaşlarına karşı mahkemede ifade vermeye zorlandığı belirtildi.
DRC'nin raporunda, göçmenlere yönelik yapılan sağlık taramalarında vücutlarında kırbaç izlerine rastlandığına dikkat çekilirken, ismini açıklamayan bir göçmenin cinsel istismara uğradığını ifade ettiği kaydedildi.
İnsanlık Dışı Uygulamalar
DRC Genel Sekreteri Charlotte Slente, bölgedeki göçmenlerin ifadelerinin "kan dondurucu" olduğunu dile getirerek bir hafta içerisinde 75'ten fazla göçmenin işkence, dayak hatta cinsel istismar gibi olayları rapor ettiklerini aktardı. Hırvatistan'a ve AB'ye çığlık atan Slente, bu uygulamaların hiçbir AB ülkesi ve kurumu tarafından kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Hırvatistan'ın sessizliğe gömüldüğü bir dönemde yaşanan bu insanlık dışı uygulamaların durdurulması için harekete geçilmesi gerekiyor.
Hırvatistan yetkilileri tarafından henüz bir cevap verilmeyen bu rapor, göçmenlerin yaşadığı zorlukları ve insanlık dışı muameleleri bir kez daha gündeme taşıdı.