ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, gerçekleştirdiği konferans bağlantısında, başvurunun Çin'in ABD menşeli ham maddelere uyguladığı vergilerin Amerikalı imalatçıları dezavantajlı duruma soktuğu için yapıldığını bildirdi.
ABD hükümeti, şikayet başvurusunda, Çin'e ihraç edilen bakır, kobalt, antimon, grafit, kurşun, talk pudrası, magnezya ve kalay gibi bazı ham maddelere yüzde 5 ila 20 arasında gümrük vergisi uygulandığını belirterek, bunun DTÖ'nün üyelik kurallarını ihlal ettiği savundu.
ABD'nin Barack Obama'nın başkanlığı döneminde Çin'e DTÖ nezdinde açtığı dava sayısı böylece 13'e yükseldi. Bu davalara Çin'in otomobil lastiğinden ve çelik ihracatına kadar çeşitli ürünlere uyguladığı ithalat ve ihracat vergileri konu olmuştu.
Obama yönetimi, ayrıca ABD'li üreticilerin baskısını artırması üzerine, Çin'in kaldırmayı reddettiği ticaret bariyerlerine ve damping uygulamalarına misilleme niteliğinde bazı vergileri son yıllarda uygulamaya koymuştu.
- Çin piyasa ekonomisi statüsü istiyor
Öte yandan, Çin yönetimi, bahse konu vergileri kaldırmadan önce ticaret ortakları tarafından piyasa ekonomisi olarak tanınmak istiyor.
Çin'in piyasa ekonomisi olarak tanınması, ülkeye ticaret ortaklarına anti-damping ve cezai gümrük vergisi uygulayabilme imkanı tanıyacak.
Buna karşın başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere belli başlı DTÖ üyeleri, Çin'in bu talebine çekimser yaklaşıyor.
Çin'in DTÖ ile 11 Aralık 2001'de imzaladığı üyelik anlaşması, Çin'e ilk 15 yıl piyasa ekonomisi statüsünün tanınmamasını öngörüyordu.