Adalet Bakanı Bozdağ, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi'nin, bakanlığın 5 yıllık yol haritasını oluşturduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu tarafından bu yıl nisanda açıklanan strateji içerisindeki çalışmaların bir kısmı devam ederken, bazı bölümlerle ilgili çalışmaların paketler halinde TBMM'ye sunulması planlanıyor.
Adalet Bakanlığı bu konudaki çalışmalarını, kurduğu 18 ayrı komisyonla sürdürüyor.
Bu kapsamda, öncelikle yargının bağımsız ve tarafsız işlemesi, verilen kararlara memnuniyetin artması, yargıya güvenin daha da ileri taşınmasına yönelik önlemler planlanıyor.
Yargıdaki çok başlılığın giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması öngörülürken, HSYK'nın oluşumu ve yapısının uluslararası uygulamalar çerçevesinde tartışılarak yeniden düzenlenmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Bakanlık özellikle HSYK üyelerinin belirlenmesinde uygulanan seçim sisteminin kaldırılmasını istiyor.
Yargıdaki paralel yapılanma nedeniyle kamuoyunun gündemine gelen soruşturma ve davalar sonrası yargıya güvenle ilgili yapılan anketlerde düşük çıkan oranın yükseltilmesi için bir dizi önlem alınması da planlanıyor.
Bu kapsamda, düzenli aralıklarla yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılacak. Kamuoyunun doğru ve hızlı bilgilendirilmesi için adliyelerde kurulan basın büroları etkinleştirilecek, şeffaflığı güçlendirmek için de bir dizi çalışma yapılacak.
- Avukatlık Kanunu yenilenecek
Bakanlık, savunmanın güçlendirilmesi için atılacak adımlar kapsamında Avukatlık Kanunu'nun yenilenmesini de planlıyor.
Bilirkişilikte yeni kurumsal yapılanmaya gidilmesi ve sistemin kalite standartlarının oluşturulması çalışmalarına hız verilmesi planlar arasında yer alıyor.
Makul sürede yargılama için hakim ve savcı sayısının Avrupa ortalamasına getirilmesi, adliyelerin personel ihtiyacının tamamen karşılanması öngörülüyor.
Yüksek yargıdaki iş yükünün azaltılması amacıyla yıllardır kurulması planlanan istinaf mahkemelerinin gelecek yıl haziran ayında faaliyete geçirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, istinaf mahkemelerinde görev alacak üyelerin atamaları, Ocak 2016'da HSYK tarafından yapılacak. Türkiye genelinde 15 ilde bölge adliye mahkemesi, 8 yerde de bölge idare mahkemesi kurulacak.
Hukuk eğitimindeki sorunların çözümünü ulusal politika haline getiren Bakanlık, hukuk eğitimi konusundaki çalışmalarını YÖK, Adalet Akademisi, hukuk fakülteleri, hakim ve savcılarla görüşerek tamamlamayı amaçlıyor.