Adana artık kalp cerrahisinde 'Başkent'
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilen bölgenin ilk kalp nakli ameliyatı, nakil için başka illere gitmek zorunda kalan hastalar için yeni umut kapısı oldu. Kalp nakli yapılan 50 yaşındaki Nevzat Uluğ, başarılı ameliyat sonrası kısa sürede sağlığına kavuştu.

Oluşturma Tarihi: 2016-08-10 14:21:26

Güncelleme Tarihi: 2016-08-10 14:21:26

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilen bölgenin ilk kalp nakli ameliyatı, nakil için başka illere gitmek zorunda kalan hastalar için yeni umut kapısı oldu. Kalp nakli yapılan 50 yaşındaki Nevzat Uluğ, başarılı ameliyat sonrası kısa sürede sağlığına kavuştu.

Ameliyattan sonra herhangi bir enfeksiyon riskine karşı tamamen izole edilmiş odada tutulan Nevzat Uluğ, kameralara el salladı. Şu anda ikinci hayatını yaşadığını belirten Uluğ, "Ameliyattan sonra çok rahatladım. Tüm hocalarıma ve hastane personeline teşekkür ediyorum. Yeni kalbimle yeni hayata başlamak için gün sayıyorum, çok heyecanlıyım" dedi.

Sağlık Bakanlığı ve TSK destek oldu

Hastanın durumu hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Öner Gülcan ise yaşanan süreci anlattı. 27 Temmuz günü Diyarbakır'dan gelen bir haberle umutlandıklarını ve Diyarbakır'a gidip kalbi getirdiklerini ifade eden Gülcan, "Süreç kolay olmadı. Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle Diyarbakır'a gittik. Kalbi getirip, burada takmamız yaklaşık 4 saat sürdü. Sadece ameliyatı yapmış olmak çok önemli bir şey gibi gözükse de normal şartlarda bundan sonraki süreç daha zorlu bir süreç. Çünkü hastayı bekleyen bir takım doku reddi gibi, enfeksiyon gibi komplikasyonlar olabilirdi. Bunun için de her türlü önlemi almaya çalışıyoruz" dedi.

Hastaların yeni umut kapısı

Bu işin tamamen ekip işi olduğunu belirten Gülcan, "Burada tabii ki Türkiye'de organ naklinin yasalaşması sürecinde, başlaması sürecinde ve hastanemizin kuruluşunda çok katkısı olan Kurucu Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Haberal'a ve aynı zamanda bu merkezin kurucusu Sayın Turgut Noyan'a teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Onların sayesinde biz bugün bu işleri yapabildik" diye konuştu.

Adana'nın, sağlıktaki parlak ve öncü olduğu günlere hızla yeniden döndüğünün altını çizen Gülcan, "Bölgemiz, kalp yetmezliği hastaları için bir umut kapısı olmuştur. İlk kalp nakli hastamız Nevzat Uluğ yeni hayatı için artık gün sayıyor" ifadelerini kullandı.

Bölge tarihinde bir ilk

Prof. Dr. Öner Gülcan, kurulduğu günden bu yana özellikle yüksek riskli hastalar ve kompleks cerrahi prosedürlerdeki başarısı ile bölgenin referans merkezi olan Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nin, 2016 yılı başında Sağlık Bakanlığı tarafından da kalp nakli ruhsatı ile onurlandırıldığını kaydetti.

Bölge halkına kalp hastalıkları alanında sunulabilecek tüm cerrahi tedavi seçeneklerini Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği ile tek çatı altında birleştirdiklerini ifade eden Gülcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yatağından çıkmakta zorlanan hastalarımızın, diğer illerde tedavi arayışında zorluk çekmelerini böylelikle sonlandırmayı umuyoruz. Kalp yetmezliği tedavisinde kalp pillerinden kalbi destekleyici cihazlara, total yapay kalp makinesinden kalp nakline kadar birçok seçenek artık tamamen halkımızın hizmetindedir. Bölgemizdeki tüm hastanelerle iş ve güç birliğine giderek, üniversitemizin organ naklindeki binlerle ifade edilebilecek vaka deneyimini, tecrübesini ve başarısını tüm Çukurova'yla paylaşıyor ve merkezimizi Ankara'nın doğusundaki en kapsamlı hastane konumunda tutabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz."