Aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı.
Toplantıda sunum yapan Çavlin, MERNİS'e göre, 2014 yılında yaklaşık 600 bin evliliğin, 131 bin boşanmanın gerçekleştiğini aktardı.
Boşanmaların çoğunlukla evliliğin ilk dönemlerinde, 2 ila 5. yıl içinde yaşandığına dikkati çeken Çavlin, öte yandan kadınlarda evlilik yaşı ile anne olduğu tarihler arasında ortalama 2 yıl süre bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de evliliğin yaygın, boşanmaların ise yaygın olmadığını belirten Çavlin, ülkede boşanma hızında, geçmiş yıllara oranla çok küçük bir artış meydana geldiğini ifadesini kullandı.
Çavlin, 18 yaşın üstündeki nüfusun yüzde 4,5'inin, en az bir kez boşandığını vurgulayarak, boşanan erkeklerde yeniden evlenme oranının daha yaygın olduğunu belirtti.
Türkiye'nin hiçbir ilinde boşanma oranının yüksek olmadığına değinen Çavlin, kadınlar ve erkeklerin boşanma nedenlerinin farklılıklar gösterdiğini dile getirdi.
Çavlin, boşanan kadınlar arasında, aile içi şiddet mağduru sayısının belirgin şekilde fazla olduğunu kaydetti.
Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsünden araştırmacı Serkan Ceran da 1970 ile 2008 yılları arasında OECD ülkelerinde boşanma hızının artış eğiliminde olduğunu, buna karşın Türkiye'nin düşük bir boşanma hızına sahip olduğunu ifade etti.
Ekonomik bağımsızlığın, kadının, sorunlu evliliklerde boşanmaya daha rahat karar vermesine neden olduğunu belirten Ceran, "Türkiye'de 2013 yılında binde 1,67 olan boşanma hızının, 2023 yılında binde 1,93 olarak tahmin ediyoruz" dedi.
Ceran, evlilik süresi uzadıkça boşanma oranının düşük olduğunun da görüldüğünü aktardı.
Komisyonda sunumu yapılan başka bir araştırmada, hak mağduriyetlerini önlemek üzere arabuluculuk ve sosyal hizmet danışmanlığı sistemi kurulması önerildi. Boşanmış olan kadın ve erkekler üzerinde yapılan araştırmada, kadınların boşanma nedeninin genellikle şiddet, erkeklerin ise yakın çevre olduğu kaydedildi.
Komisyon Başkanı Ayşe Keşir ise boşanan çiftlerin çocuklarının ve boşanma sürecinin bir tabu olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek, "Boşanmış çiftin çocuklarının üzerine, 'potansiyel suçlu çocuk, potansiyel madde bağımlısı çocuk' diye, öyle bir çaresizliği giydirmememiz gerekiyor" diye konuştu.
Sürecin doğru yönetilebilmesinin önemine dikkati çeken Keşir, sağlıklı çiftlerin, boşanma sonrasında da hayatlarını yürütebileceklerini vurguladı.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da nafaka miktarı belirlenmesinde, kişilerin yaşam standartlarının dikkate alınmasının daha sağlıklı olacağını dile getirdi.
AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, aile mahkemelerinin adliyelerden ayrılması gerektiğini belirterek, aile hakimlerine de boşanan aileleri takip noktasında yeterli bir kadro ve yetki verilmesi önerisinde bulundu.
AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı da ekonomik nedenlerle boşanma kavramının daha geniş bir şekilde irdelenmesi gerektiğini söyledi.
CHP Milletvekili Candan Yüceer, toplumsal değerlerin değiştiği bir sürecin yaşandığını ve boşanmaya dair algının da değiştiğini ifade ederek, boşanmanın artık meşru bir hak olarak görüldüğünü savundu.
Komisyon, ilgili kurum ve kuruluşların, sorunların tespiti ve önerilerini de içeren sunumlarını dinledikten sonra raporunu hazırlayacak.