Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier:

Oluşturma Tarihi: 2016-11-03 21:26:14

Güncelleme Tarihi: 2016-11-03 21:26:14

" Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ülke olarak Türkiye ile iyi ve yapıcı ilişkilerin devamını arzuladıklarını, ancak son günlerdeki hadiselerin bu konuda zor bir yolda olunduğunu gösterdiğini söyledi.

Steinmeier, Estonya Dışişleri Bakanı Jürgen Ligi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu ve soruları cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, "Türkiye Cumhurbaşkanı, Almanya'yı 'teröristlere yataklık yapan ülke' olarak niteledi. Türkiye Dışişleri Bakanı da sığınmacılara ilişkin AB-Türkiye anlaşmasını sorguluyor. Bunun zaten eskimiş olduğunu söylüyor. Cezaevlerinden de yardım çağrıları bize ulaşıyor. Örnek olarak yazar Aslı Erdoğan, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye karşı çıkmalarını talep ediyor. Türkiye ile ilişkilerin yeniden değerlendirme zamanı geldi mi?" sorusuna Alman Bakan, şu karşılığı verdi:

"Şu an yaşananlar için yeniden değerlendirme nispeten temkinli bir ifade. Suriye ve Irak'taki kriz durumlarından dolayı Türkiye önemli bir ülke ve önemli ülke olarak kalacak. Bundan dolayı Türkiye ile iyi ve yapıcı ilişkileri sürdürmeyi istiyoruz. Ancak son günlerdeki hadiseler Alman milletvekili heyetinin İncirlik Üssü'ne yaptığı ziyaretten sonra da hala zor bir yolda olduğumuzu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'nın güvenlik durumuna ilişkin ifadelerini de anlayamıyorum."

Basın ve ifade özgürlüğünü ne kadar önemli bulduklarını Türk partnerlerine aktardıklarını söyleyen Steinmeier, bundan dolayı Alman büyükelçinin Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret ettiğini belirtti.

Steinmeier, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecine ilişkin de Alman hükümetinin, İngiltere'nin Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin işletilmesi için resmi başvuruyu 2017'nin başında yapmasını beklediğini ifade etti.

Başvuru yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde müzakerelere başlanması gerektiğini belirten Steinmeier, İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin ülkenin AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiği kararının bu konudaki son karar olmayabileceğini kaydetti.