Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisi açılış töreninde yaptığı konuşmada, projenin kendi içinde uzun yollardan geçtiğini söyledi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığının projenin oluşmasındaki katkılarının gözardı edilemeyecek kadar büyük olduğunu vurgulayan Alpata, bu tesiste mühendislerin hayallerinde yaşattığı ve gördüğünde heyecanlandığı parçaları üreteceklerini ifade etti. Alpata, "Türkiye teknoloji yaratır hale geldi. Yeni kesim üretim teknolojileri ve yenilikçi projelerle Alp Havacılık, uluslararası alanda ismini duyurmaya başladı." dedi.
Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde Türkiye'nin geleceği için çekinmeden alınan kararlarla yatırım yapmak isteyen iş adamlarının önünün açtığını vurgulayan Alpata, "TAI'nin liderliğinde TEI ve ASELSAN'la koşmak üzere hazırız. Koşu bandına çıktık, yöneticileriminizin verdiği destek ve güçle koşacağız, İnşallah TAI daha çok uçak, helikopter yapacak biz de dişli kutularını, iniş takımlarını yapacağız. Onlara çok güveniyoruz. 500 milyon dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Sikorsky Aircraft Başkanı Dan Schultz da tesisi, "üstün teknolojiye sahip eşsiz bir tesis" olarak nitelendirdi.
Alp Havacılık'la iş ortaklıklarının 20 yıl öncesine dayandığını dile getiren Schultz, "Mütevazi bir başlangıçtan, büyük bir tesisin açılış törenine geldik. Geçen sürede dost olduk. Sikorsky olarak Alp Havacılık'la birlikte taahhütlerimizi ciddiye alıyoruz, bu tesis de bunun kanıtı." dedi.
Tesisi, "dünya çapında örneği az bulunur" sözleriyle öven Schultz, dünyadaki en iyi helikopterlerden birini üretmek için önemli gayret içerisinde olduklarını kaydetti.
- 90 milyon dolarlık yatırım
Sözleşme bedeli yaklaşık 3,5 milyar dolar olan Türk Genel Maksat Helikopteri Projesi'nde, Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyacı karşılanacak.
Proje kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü için 109 T70 Kara Şahin Helikopteri üretilecek. Bu sayı, Türkiye'nin artan ihtiyaçları ve ihracat pazarı da dikkate alındığında çok daha yukarıya çıkacak.
Proje için dişli imalatında dünyanın önde gelen teknolojik altyapılarından birini kuran Alp Havacılık, tesis için 90 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Alp Havacılık, bu yatırımla Black Hawk helikopterlerinde bulunan tüm dişliler, dişli kutuları, pervane mili gövdesi ve ana mil gibi ana uçuş kritik ve dinamik ürünler, bunların montaj grupları, uçuş kontrol mekanizması ve iniş takımlarının da kaynağı olacak.
Projeyle Alp Havacılık'ta, dişli imalatında dünyanın önde gelen teknolojik altyapılarından biri oluşturuldu. Bu kapsamda uçuş kritik parçaları grubunda imalatı yapılacak alt sistem ve parçaların üretim safhalarında ihtiyaç duyulan tezgah, teçhizat ve özel proseslere yatırım yapıldı.
Şirketin iş payı hemen hemen Black Hawk helikopterinin yedek parça niteliğinde tüm unsurlarını kapsadığından Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kullanıcıların yedek parça ve test ihtiyaçlarının da Alp Havacılık tarafından milli imkanlarla karşılanması mümkün olacak.