Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, küresel salgın sürecinde ambalajlı gıdanın önemini vurgulayarak, israfın önlenmesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtti. ASD'nin 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ambalaj kullanımının insan sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekildi.
Sarıbekir, ambalajlı gıdaların tercih edilmesinin israfın azaltılması açısından kritik bir etken olduğunu ifade ederek, hijyenin bu dönemde en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguladı. Ambalajların, gıdaların bozulmadan ekonomik ve güvenilir bir şekilde tüketiciye ulaştırılmasını sağladığını dile getiren Sarıbekir, gıda ambalajlarının temel amacının raf ömrünü uzatmak, uygun koşullarda depolanmasını sağlamak ve gıdaları bulaşanlardan korumak olduğunu belirtti.
Ambalajının Önemi ve İnsan Sağlığı
Ambalajlar, günlük ihtiyaç olan gıdaların tazeliğini ve kalitesini korurken aynı zamanda sağlığı da koruyor. Açıkta satılan ambalajsız gıdaların bakteri ve çürümeye karşı savunmasız olabileceği ve hızla bozulabileceği unutulmamalıdır. Ambalajlı gıdalar, gıdanın menşeini takip etme imkanı sunarken raf ömrünü de güvence altına alıyor. Bu nedenle, koronavirüs salgını gibi olağanüstü durumlarda ambalajlı gıdaların hayati önemi bulunmaktadır.
İsrafın Önlenmesi ve Ambalajın Rolü
Sarıbekir, gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürün bulmanın zor olduğuna dikkat çekerek, hijyenin yanı sıra israfın önlenmesi açısından da ambalajın öneminin altını çizdi. Türkiye'de israf edilen gıda miktarının yıllık olarak büyük bir rakamı temsil ettiğini belirten Sarıbekir, ambalajlı gıdaların kullanılmasının israfı azaltmada önemli bir adım olduğunu söyledi.
Geçen yıl 4,7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü, hem Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlarken hem de insan sağlığı, hijyen ve israf konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor. ASD, Dünya Gıda Günü vesilesiyle ambalajın insan sağlığı, hijyen ve ekonomiye katkısını vurgulayarak, halkı bilinçlendirme amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.