Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün canlıların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayan toprağın kaybedilmesine "dur" denilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin verimli topraklarını, iklim değişikliği, kuraklık, yanlış tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla çevre kirliliği gibi nedenlerle kaybettiğini belirten Namlı, toprağın gelecek yıllarda altından daha değerli olacağına dikkati çekti.
Çölleşme Risk Haritasına göre, Türkiye'de toprakların yüzde 47'sinin orta ve üzeri risk grubunda yer aldığını ifade eden Namlı, şöyle konuştu:
"Ülkenin sürdürülebilir toprak politikasına acil ihtiyacı var. Bu kapsamda bu yıl ilk kez Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi düzenlenecek. Sürdürülebilir toprak yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini konularının ele alınacağı kongre, 17-22 Temmuz'da İstanbul'da yapılacak. Kongrede, iklim değişiminin toprağa etkisi, çölleşme, erozyona karşı yapılması gerekenler, geri dönüşüm politikaları, doğru enerji kaynakları ve karbon yönetimi gibi toprağın sürdürülebilirliğine dair konular işlenecek."
- "Dünyanın birçok ülkesi çölleşme riskiyle karşı karşıya"
Namlı, dünyanın birçok ülkesinin çölleşme riskiyle karşı karşıya kaldığını ve dünyada 1 milyardan fazla kişinin bu durumdan doğrudan etkilendiğini vurguladı.
Çölleşme sonucunda gıda üretiminde azalma, ekonomide zayıflama ve buna bağlı olarak insanların göç etmesinin söz konusu olduğunu dile getiren Namlı, şöyle devam etti:
"Rakamlara baktığımızda çölleşme, erozyon, ormansızlaşma, çevre kirliliği, su baskınları, gibi çevresel değişiklikler nedeniyle 1995 yılında 25 milyon kişinin göç ettiğini ve bu rakamın 2050 yılında 200 milyona ulaşacağını öngörüyoruz. O nedenle toprağı korumamız önemli, toprağımıza ne kadar sahip çıkarsak, toprak da bizi o kadar yalnız bırakmaz."
Namlı, Türkiye'de arazi kullanımının büyük bir bölümünü oluşturan tarım arazilerinin yüzde 59'unun, meraların yüzde 64'ünün, orman arazilerinin, yüzde 54'ünün çeşitli şiddette erozyona maruz kaldığını belirterek, "Resmi kaynaklara göre, yılda 220 milyon ton verimli toprağımızı kaybediyoruz. Bu durum dünya gıda fiyatlarının gelecekte daha fazla artmasına neden olacak. Fiyatlar nedeniyle ulaşılamayan ürünlerin yanı sıra ayrıca yetiştirilemeyen ürünler nedeniyle milyarlarca kişi açlıkla mücadele etmek zorunda kalacak." diye konuştu.