Bakan Bak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.
Kulüplerin, bir endüstri haline gelen sporda kendilerini sistemin içinde iyi bir şekilde konumlandırmaları gerektiğini dile getiren Bak, "Yani bu sistem çerçevesinde bir gelir-gider dengesi kurmaları lazım. Bu konuda UEFA ve FIFA gibi kurumlar çeşitli kurallar koymuş. Kulüplerimizin ciddi mali yapısal sorunları var. Pek çok kulübümüz yeni açıklanan borçlarla daha geriye düşüyor. Bu, şu anda sürdürülebilir değil. Bazı kulüpler kendi marka değerleriyle belki birkaç yıl daha sürdürebilir ama yeni bir değerlendirmeye ve kendilerini kontrol etmeye ihtiyaçları var." diye konuştu.
Bakan Bak, kulüplerin altyapıya yönelmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Kulüpler kendi öz kaynaklarına, altyapılarına yatırım yapmak zorundalar. Bu süreç kaçınılmaz. Üretmek zorundalar. Bu konuda Allah rahmet eylesin, İlhan Cavcav iyi bir örnek. Onun yaptığı, altyapıdan oyuncu yetiştirmek ve dışarıdan getirdiği oyuncuları performansları yükseldikten sonra başka kulüplere transfer etmek. Borçsuz olan Gençlerbirliği'nin geliri bu şekildeydi. Bir ürün üreteceksiniz ve kendi takımınızda bunun değerini arttırdıktan sonra daha yüksek fiyatlara dünyadaki spor arenasına göndereceksiniz." ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Türkiye'nin ekonomisi büyüdükçe kulüplerin sponsorluk, stat ve yayın gelirlerinin de arttığını anlatarak şunları kaydetti:
"Yönetsel olarak da bir sorunumuz var. Kulüplerimizin bu spor endüstrisi içerisinde kendilerini taşıyabilmeleri için bu sisteme uygun yapılanmalara ihtiyaçları var. Üretmek zorundasınız. Kulüpler Yasası ile ilgili çalışmalar yapılmış. Biz Kulüpler Birliği Vakfı ile önümüzdeki hafta tekrar bir araya geleceğiz. Bazı kulüplerimizin itiraz ve değerlendirmeleri var. Onları konuşuyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu ve futbolun paydaşlarıyla beraber çalışıyoruz. Neticede spor, toplumun sosyal yapısında önemli bir yere sahip insanların kullandıkları ortak bir dil. Buradaki başarılar, başarısızlıklar, mali yapılar hepsi bizim ortak değerimiz."
- "Borçlarımızı iyi yönetmemiz lazım"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, kulüplerin her anlamda düzgün bir sistemle yönetilmesi gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Borçlarımızı iyi yönetmemiz lazım. Borçların nasıl oluştuğunu görmek lazım. Futbol dışındaki branşlara baktığımızda da durum aynı. Bir kulüp olarak başarı elde etmek istiyorsanız, altyapıdaki üretimle katma değer sağlamalısınız. En önemli süreç bu. Bunu yönetebilmek önemli. Bunu yaparken bazen teknik direktörler büyük katkı sağlıyor. Ancak şu var, kulüpleri kişilerle düşünmemelisiniz, sistemle düşünmelisiniz. Orada kim olursa olsun, kim gelirse gelsin bir sistemin işlediğini ve bu sistemin ürettiği yapıyla o kulüpteki başarının devam etmesini arzu ediyoruz. Yani başında kim olursa olsun bir kulüp kurduğu sistemle, yetiştirdiği oyuncularla, yapısıyla örnek olmalı. Bunu yapmazsanız sistemin dışında kalırsınız."
Bakan Bak, ülkenin menfaatine olan bir yapının oluşması gerektiğini ifade ederek, "Bazı kulüpler aşağı düştüklerinde isim değiştirerek yukarıya geliyor. Alt lige borçlarla giden kulüpler var, sonra başka bir isimle yükseliyorlar. Bu da doğru bir yol değil. O yüzden hem finansman hem altyapı hem de yönetim anlamında oluşturulacak kurumsallaşmayla beraber, düzgün yapılara ihtiyacımız var. Bu noktada epey bir mesafe almamız gerekiyor. Bu süreç hepimizin süreci. Bu başarıyı elde edebilmek için hep beraber çalışmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)