Balkan kültürü 'Kültür Evi'nde sergilenecek
Kırklareli Belediyesi ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan, Türkiye, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan'ın ortak kültürel değerlerinin sergileneceği Ali Rıza Efendi Kültür Evi törenle açıldı- Kırklareli Valisi Çiftçi: - 'Bu müze Balkanlar'da kültür köprüsü olacak'

Oluşturma Tarihi: 2017-12-20 19:52:36

Güncelleme Tarihi: 2017-12-20 19:52:36

Kırklareli Belediyesi ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan, Türkiye, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan'ın ortak kültürel değerlenin sergileneceği Ali Rıza Efendi Kültür Evi açıldı.

Kentin ilk yerleşim yeri Yayla Mahallesi'ndeki Ali Rıza Efendi Kültür Evi'ndeki her bir odada Kırklareli'nin Lozengrad ve Saranta Eklesies olduğu dönemlerde kullanılan eşyalar sergileniyor.

Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihi ve güzel bir ana eşlik ettiklerini söyledi.

Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ ve Türkiye'nin aynı coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Çiftçi, Balkan coğrafyasındaki insanların dostça geçinmesi gerektiğini belirtti.

Çiftçi, Ali Rıza Efendi Kültür Evi'nin Balkanlar'da kültür köprüsü olacağını belirterek, geçmişte yaşanan sorunların bir kenara bırakılarak dostluk ve barış içerisinde yaşanılması gerektiğini söyledi.

Vali Çiftçi, "Tarihte ufak tefek bir şeyler olmuş olabilir ama artık onlar geride kaldı. Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesinin dünyada devam edeceğine yürekten inanıyoruz. Tarihi bir anı yaşıyoruz. Bu müze Balkanlar'da kültür köprüsü olacak. Hem Yunanistan hem Bulgaristan hem de Karadağ adına açılan odalar var. Buranın ilimiz turizminin gelişmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

- "Barış, kardeşlik, hoşgörü ve dostluk içerisinde yaşamak istiyoruz"

Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da kültür evinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kültür eviyle Balkanlar'ın tarihi ve kültürel özelliklerini bir arada yaşattıklarını ifade eden Kesimoğlu, Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ ile Kırklareli'nin tarihi, kültürel birlik ve beraberliğinin bulunduğunu kaydetti.

Aynı coğrafyada yaşayan insanlar olarak barış, kardeşlik, karşılıklı hoşgörü ve dostluğu daim kılmak istediklerini anlatan Kesimoğlu, şunları kaydetti:

''Biz bir sınır kentiyiz. Adımız zamanında Bulgar dostlarımızla yaşarken Lozengrad, Yunan dostlarımızla yaşarken de Saranta Eklesies'miş. Bizim tarih ve kültür birliğimiz coğrafya beraberliğimiz var. Biz bu birlikteliği, beraberliği biraz da geleceğe not düşmek adına böyle bir uygulama içerisine girdik. Biz bu coğrafya içerisinde barış, kardeşlik, hoşgörü ve dostluk içerisinde yaşamak istiyoruz.''

Karadağ Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Genel Sekreteri Elvira Bektesi, iki ülkenin bağlarının tarihe dayandığını bildirdi.

Kültür evinin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Bektesi, ''Bu kültürün yaşatılması adına bu müzeyi projelendiren herkese teşekkür ediyorum. Bizim köprümüz buradaki Karadağ göçmenleridir.'' dedi.

Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi ve Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vassil Valchev de birer konuşma yaptı.

Çiftçi, Kesimoğlu ve Yunanistan, Bulgaristan ile Karadağ temsilcileri kültür evinde ülkeler adına oluşturulan odaları gezerek, sergilenen ürünler hakkında bilgiler aldı.