Başbakan Yardımcısı Şimşek:
'Yürürlükte olan Gümrük Birliği, daha basit serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında bile miadını tamamlamış durumda. Bu güncelleme karşılıklı olarak faydalı'- 'Burada olumlu gündeme yoğunlaşmalıyız. Birbirimize ihtiyacımız var. AB'yi değişimin motoru olarak görüyoruz. Türkiye, AB için bir yükümlülük değil bir kazançtır'- 'Dostlarımızdan bizi daha iyi anlamalarını ve bize hakkımız

Oluşturma Tarihi: 2017-12-08 17:48:40

Güncelleme Tarihi: 2017-12-08 17:48:40

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yürürlükte olan Gümrük Birliği, daha basit serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında bile miadını tamamlamış durumda. Bu güncelleme karşılıklı olarak faydalı." dedi.

Şimşek, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısında basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Avrupa Birliği'nin (AB) güçlü ortaklar olduğunu vurgulayan Şimşek, "çok yapıcı ve üretken" görüşmeler yapıldığını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin AB değerlerine bağlı olduğuna işaret ederek, "Türkiye son yıllarsa zor bir dönemden geçti. En kötüsünü arkamızda bıraktık ve AB üyesi ülkelerle ilişkiler gelişmeye başladı. Türkiye-AB ilişkilerinin iyiye gitmesi her iki tarafın da faydasına." diye konuştu.

Hükümetin yatırım iklimini arttırmaya yönelik çalışmalarını sürdüğünü anlatan Şimşek, korumacı ekonomi politikalarına karşı olduklarını ve buna direneceklerini dile getirdi.

Şimşek, Gümrük Birliği'nin tarım, hizmet ve kamu ihalelerinin dahil olacak şekilde güncellenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Avrupa vatandaşlarının da Türk vatandaşlarının da faydasına bir durum. Gümrük Birliği'nin kesinlikle güncellenmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Gümrük Birliği'nin hem AB'ye hem de Türkiye'ye iyi hizmet ettiğini ve Türkiye'deki sanayinin değişimine katkıları olduğunu söyleyen Şimşek, rakamlara göre AB'nin Türkiye'ye daha fazla ürün ihraç ettiğini anlattı.

Şimşek, Gümrük Birliği'nin Türkiye'yi daha rekabetçi hale getirdiğine işaret ederek, "Türkiye rekabetten korkmuyor. Yürürlükte olan Gümrük Birliği, daha basit serbest ticaret anlaşmalarıyla karşılaştırıldığında bile miadını tamamlamış durumda. Bu güncelleme karşılıklı olarak faydalı. Bu güncellemeyi yapabiliriz. Ben bir kaygı duymuyorum."

Toplantıda, özel sektör yatırımları ve finansmana erişim konularını da ele aldıklarını anlatan Şimşek, "Pek çok iç ve dış şok yaşamasına rağmen Türkiye son 15 yılda yüzde 5,6 oranında büyüme ortalaması yakaladı." dedi.

İlişkilerde doğru iletişim, karşılıklı diyalog ve anlayışın önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, vize serbestisi konusunda nasıl ilerleneceği hakkında hükümetin yeni bir yol haritasını AB'ye ileteceğini söyledi.

Şimşek, dışarıda Türkiye'yle ilgili algılarla gerçekler arasında ciddi farklılıkların bulunduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin algısı gerçeklikten daha zayıf. Bu gerçekliği ilerletmek için reformlara devam edeceğiz. Bu zaten en doğru adım." diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini canlandırmak istediklerini dile getiren Şimşek, "Burada olumlu gündeme yoğunlaşmalıyız. Birbirimize ihtiyacımız var. AB'yi değişimin motoru olarak görüyoruz. Türkiye, AB için bir yükümlülük değil bir kazançtır." değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, Türkiye ve AB'nin yakın işbirliğini sürdüreceğini belirterek, OHAL kararının FETÖ darbe girişimi ve jeopolitik nedenlerden kaynaklı terör olayları nedeniyle alındığını anlattı.

Hukukun egemenliği ile ilgili Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye bazı sarsıcı deneyimler yaşadı. Buna ilave güneyimizdeki komşu ülkelerde işleyen devlet olmaması daha büyük bir terör tehlikesi ortaya çıkardı. Esasında Türkiye, hukukun egemenliğini güçlendiriyor ve demokrasisini savunuyor. Zaten uzun yıllardır bunu yapıyor. Burada yanlış anlaşılma var. Bizler iletişim kurmalı, birbirimizle konuşmalı ve birbirimizi anlamaya çalışmalıyız."

Şimşek, Türkiye'nin iş dünyası, hukuk, eğitim ve kamu finansmanı gibi alanlarda reform programı olduğunu anımsatarak, "Burada hukukun egemenliğini güçlendirmek, demokrasi standartlarını ilerletmek, temel hakları ve özgürlükleri geliştirmek konularındaki kaygıların pek çoğu aslında Türkiye'nin neler yaşadığını anlamamakla ilgili bir durum. Gelecek parlak ve Türkiye burada en kötü dönemi atlattı." diye konuştu

Türkiye'nin geçen yıl dünyada terörden en fazla etkilenen yedinci ülke olduğunu anımsatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Herhangi bir Avrupa ülkesi kanlı darbe teşebbüsü ve terör tehdidi gibi Türkiye'nin yaşadıklarını bir arada yaşasaydı bu ülke ekonomik küçülmeye giderdi ve daha sert adımlar atardı. Türkiye bunu yapmıyor. İlerliyoruz. Dostlarımızdan bizi daha iyi anlamalarını ve bize hakkımızı vermelerini bekliyoruz. Böyle bir dönemde Avrupalı dostlardan daha fazla dayanışma göstermelerini bekliyoruz. "

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nda Türkiye, Başbakan Yardımcısı Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından temsil edildi.