Yıldırım, A Haber ve ATV ortak yayınındaki "Başbakan ile Gündem Özel" programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.
Anayasa değişikliğine ilişkin "Güçler ayrılığının ortadan kaldırıldığı", "Meclisin işlevsiz hale getirildiği"ne yönelik eleştirilerin sorulması üzerine Yıldırım, "Bunların hepsi zırva." diye konuştu.
Anayasa'nın 105. maddesini ve maddede yer alan "Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz." hükmünü okuyan Yıldırım, "Tek adam bu işte. Bu Evren'in koydurduğu madde." ifadesini kullandı.
Anayasadaki maddenin cumhurbaşkanına tek başına yaptığı işlerden dolayı işlem yapılamayacağını düzenlediğine dikkati çeken Yıldırım, bunun kaldırıldığını belirtti.
Yıldırım, cumhurbaşkanının mevcut anayasadaki yetkilerinin korunduğunu, buna karşın sorumluluğun arttırıldığını vurguladı.
- "Cumhurbaşkanına cezai sorumluluk geliyor"
Mevcut sistemde cumhurbaşkanının sorumluluğunun bulunmadığına işaret eden Yıldırım, cumhurbaşkanının sadece vatana ihanetten dolayı suçlanabildiğini, "vatana ihanet" diye bir suçun da Türk Ceza Sisteminde bulunmadığını bildirdi.
Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Mevcut anayasada cumhurbaşkanı denetlenemiyor, soruşturulamıyor. Cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Denetimi kim yapıyor? Meclis yapıyor. Cezai sorumluluğu da yine Meclis komisyonlar kurarak, belirli oranlarda kabul oyuyla mahkemeye, Anayasa Mahkemesine gönderebilir. Cumhurbaşkanı eski mevcut maddede sadece vatana ihanetten dörtte üç milletvekilinin oyuyla Yüce Divana gönderilebiliyordu. Şimdi de hakkında herhangi bir suçtan, her şey olabilir, her konuda suçlanabilir ve soruşturma açılabilir. Buradaki nisap, ölçü ne? Üçte iki, daha az. Hem suçlamayla, sorumlulukla ilgili konular çeşitlendiriliyor hem de mahkemeye gönderilmesi için oran yüzde 75'ten yüzde 66'ya düşürülüyor."
Mevcut sistemde hükümetin istediğinde yasa çıkabildiğini, milletvekillerinin yasa çıkaramadığını vurgulayan Yıldırım, yeni sistemle milletvekillerine yasa çıkarma hakkı verildiğini söyledi.
Başbakan Yıldırım, yasaları milletvekillerinin çıkaracağını, bunun da milletvekillerini daha güçlü hale getireceğini belirtti.
- "Bunlar deli saçması şeyler"
Meclisin yazılı sorular soracağını, cumhurbaşkanının, yardımcılarının ve bakanların cevap vereceğini dile getiren Yıldırım, Meclisin herhangi bir suçtan dolayı cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma yapabileceğini bildirdi.
Yasamanın, yürütmenin emrine girmediğine dikkati çeken Yıldırım, Anayasa Mahkemesinin yapısının aynen durduğunu sadece askeri yargının kaldırılması dolayısıyla iki Anayasa Mahkemesi Üyesinin çıkarıldığını ifade etti.
Mevcut sistemde, HSYK üyelerinin dördünün cumhurbaşkanınca diğer yedi üyenin de yargı bürokratları arasından seçildiğini hatırlatan Yıldırım, ilk defa anayasa değişikliğiyle Meclis'in HSYK'ya üye seçeceğini anlattı.
Yıldırım, Meclisin milli iradeyi temsil ettiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Milli iradeyi temsil eden Meclis'e güvenmeyeceksiniz, bürokratların kendi aralarında seçtiklerine daha çok güveneceksiniz. Böyle bir şey olabilir mi? Bir insan, temsil ettiği siyaseti bu kadar aşağılayamaz. Kabul edilebilir bir şey değil. Şimdi doğrudan ya da dolaylı milli iradenin tam yansıması geliyor. Nasıl doğrudan? Cumhurbaşkanını millet seçtiği için milletin seçtiği cumhurbaşkanı da dört tane üye seçiyor. Meclis'i millet seçtiği için Meclis de yedi üyeyi millet adına seçiyor. Bu mu, yargının yürütmenin kontrolüne girmesi? Bunlar deli saçması şeyler."
- "Manşet atarak iktidara ayar verme zamanı geçti"
Hürriyet gazetesinde 25 Şubat'ta yayımlanan 'Karargah rahatsız' başlıklı haberin hatırlatılarak, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la yaptığı görüşmede konunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Yıldırım, bunun eski Türkiye alışkanlıklarının tekrarı olduğunu söyledi.
Yıldırım, şu görüşlere yer verdi:
"28 Şubat'ta, 'Genç subaylar rahatsız', 'Silahlı Kuvvetler rahatsız', 'Asker rahatsız' gibi başlıkları ata ata Refah Yol hükümetini alaşağı ettiler. Ama bu AK Parti iktidarına sökmez. Bunu Balyoz, Ergenekon davasında gördük. Burada bize dayatma sökmez. Biz emri milletten alırız. Milletin dışında herkes milli iradenin temsilcisi hükümetin emrindedir. Silahlı Kuvvetler de bürokrasi de hepsi milletin işini görecek. Yönetim erki siyasettedir, bu erki, gücü de siyasete veren millettir. Onun için manşet atarak iktidara ayar verme zamanı artık geçti, çok eskide kaldı. Bunu yapanlar büyük bir yanlış içerisine düşmüştür. Bu konunun tabii Silahlı Kuvvetler boyutu da var, bunu da konuştuk. Buradaki yanlışları da anlattık ama onları kamuoyu ile paylaşmamıza ihtiyaç yok."
Halk oylamasına ilişkin anket sonuçlarının sorulması üzerine Yıldırım, anketi kendisi yaptığında buna inanacağını belirtti.
Başbakan Yıldırım, anketlerin bulunduğunu ancak paylaşmayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Gerçek anket 16 Nisan akşamı sandıklar açılınca ortaya çıkacak. Milletimiz bir karar verecek. Vereceği her kararın başımızın, gözümüzün üstünde yeri var. Biz Kılıçdaroğlu gibi milleti namusunuzla, onurunuzla, şerefinizle gidin 'hayır' oyu verin' diye yönlendirmiyoruz. Eğer o mantıkla gidersek, 'hayır' oyu vermeyen 'evet' oyu verenler namuslu, onurlu, haysiyetli değil. Bu millete bu laflar yakışır mı? Ana muhalefet partisi maalesef böyle zaman zaman gaflar yapıyor."
(Sürecek)