Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki FETÖ yapılanması davası
FETÖ/PDY'nin Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki 'mahrem' yapılanmasına ilişkin 88'i asker, 52'si sivil 140 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi- Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin savunma yaptığı duruşmada bazı sanıklar, yeni mezun astsubayların örgüt içerisindeki 'abla'larla evlenmeye zorlandığını söyledi

Oluşturma Tarihi: 2017-08-17 19:15:11

Güncelleme Tarihi: 2017-08-17 19:15:11

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki "mahrem" yapılanmasına ilişkin 88'i asker, 52'si sivil 140 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen T.M, örgütle üniversite yıllarında tanıştığını, öncesinde hiçbir bağlantısının olmadığını iddia etti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS sınavına hazırlanmak için örgüt evlerinde kaldığını belirten T.M, bu süre zarfında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile alakalı hiçbir kitap okumadıklarını iddia etti.

Sanık T.M. KPSS'yi kazanamadığını ve daha sonra jandarma astsubay okulu sınavlarına girdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Askeri sınavlarında hiçbir şekilde destek almadım. Bu süre zarfından örgüte para yardımında bulunmadım. Para istediler ama maddi imkansızlıklarından ötürü para vermedim. Telefonuma ByLock gibi bir uygulama yüklemedim. Bu programları darbe girişiminden sonra duydum. Bu örgüt ile bağlantımı koparmak istiyordum. İ.S. isimli bir örgüt üyesi ve görüştüğüm diğer örgüt mensupları beni bu örgüte çekmeye çalıştı. Beni tehdit ettiler, 'Bizden koparsan senin için iyi olmaz, okulla alakan kesilir' dediler. Bu yüzden görüşmelere devam ettim."

Sanıklardan F.K.C. de etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini ifade ederek, örgütle lise döneminde tanıştığını anlattı.

F.K.C, "Bana ne yapmak istediğimi sordular. Ben de asker olmak istediğimi söyledim. 2012 yılında ders çalışmak için evlerinde kalmaya başladım. Üniversite sınavından 267 puan aldım ve bu puanla jandarma meslek yüksek okuluna girdim. Okulda öğrenciyken Murat kod adlı bir örgüt üyesi telefonuma ByLock yükledi. Bir iki defa oradan mesajlaştık. Dana sonra kullanmadık. Ben de belli bir süre sonra sildim." şeklinde konuştu.

- "Bana katalogdan kız gösterdiler"

Sanık İ.A. da 2013'te İzmir'de uzman çavuş olarak görev yaparken, örgüt üyeleriyle tanıştığını ve sonrasında yaşadığı olaylar neticesinde örgütün gerçek yüzünü gördüğünü ve ayrıldığını öne sürdü.

İ.A. örgütte yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Öncelikle Fatih kod adlı kişi ile tanıştım. 10-15 kez görüştüm. Fatih beni memleketimdeki Hamza isimli bir örgüt üyesiyle tanıştırdı. Hamza beni evlendirmek istiyordu. Ben istemiyordum. Daha önceden İzmir'de tanıştığım Fatih de bana evlenmem ile ilgili ısrarda bulundu. Ben de ısrarlara dayanamadım tamam olur dedim. Sonra bana katalogdan kız gösterdiler. Merve isimli biriyle görüşmek için telefonuma ByLock uygulamasını indirmemi söylediler. Bunun üzerine bu programı indirdim. Bu uygulama üzerinden sadece kız ile görüştüm. O kız ile evlenmedim. Memleketimden bir kız ile evlendim. 2014 yılında astsubay sınavlarını kazanıp Ankara'ya geldiğimde programı silmemi söylediler. Bunların toplantılarına katılmadım ve bağış yapmadım."

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz sanık S.S. de lise yıllarında tanıştığı örgütün o dönemde terör örgütü olduğunu bilmediğini söyledi. İstanbul'da astsubay öğrenciyken örgüt evlerinde kaldığını, "ev abiliği" yaptığını belirten S.S, "Samsun'da bana jandarma sınavlarına girerken, Kuran'a el bastırarak sınav sorularını gösterdiler ancak o sınavda kazanamadım. Daha sonra Kara Kuvvetlerinin astsubaylık sınavlarına girdim ve onu kazandım. Daha sonra örgüt ablasıyla evlilik yapman için baskı yaptılar ancak ben kabul etmedim" diye konuştu.

Sanık K.S. de üzerine atılı suçları kabul etmediğini, kendisinin saf ve temiz duygularının suistimal edildiğini belirtti, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep etti.

Tutuksuz sanık M.G. de etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini, savcılık ve kolluktaki ifadelerinde bildiği bütün gerçekleri anlattığını öne sürdü. FETÖ'nün, iyi niyetinden yararlandığını öne süren M.G, "Müslüman olduklarını düşündüğüm bu yapı beni ve birçok Müslümanı kandırdı, zulmetti. Zaten 17-25 Aralık sürecinden sonra bunlardan ayrıldım." ifadesini kullandı.

Duruşmaya yarın sanık avukatlarının beyanıyla devam edilecek.