Işık, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 artış gösterdiğini bildiren Işık, sanayi üretiminin beklentileri aştığını belirtti.
Eylülde iç piyasalarda yaşanan siyasi belirsizlik ve dış piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle güven endekslerinin en düşük seviyelere gerilediğini kaydeden Işık, "Ekim itibarıyla siyasi istikrarın tekrar yakalanacağına dair beklentilerin artmasıyla birlikte güven yeniden tesis edilmeye başlanmıştır. Ekonomiye olan güvenin artmasıyla birlikte sanayi üretimi de tekrar yukarı yönlü hareketlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Işık, kasımda seçim sonuçlarının belli olması ve hükümetin kurulmasıyla reel kesimde ve tüketici tarafında güvenin daha da arttığına dikkati çekerek, durumun gelecek dönemde önceki aylarda yapılmayan ve seçim sonrasına ertelenen yatırım ile tüketim harcamalarına da olumlu yansıyacağına işaret etti. Böylece sanayi üretiminin güçlü bir performans sergileyeceğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:
"Dış talep hala istediğimiz seviyede değildir. Çevre ülkelerde yaşanan kırılganlıklar, uluslararası finans piyasasındaki belirsizlikler, avro/dolar paritesinin getirmiş olduğu baskı, düşen emtia fiyatları ve en büyük ihracat pazarımız AB'nin hala istenilen seviyede büyüyememesi, ihracata dönük üretimimizi baskı altında tutmaktadır. Fakat önümüzdeki dönem AB ülkelerinde büyüme performansının hızlanacağını öngörüyoruz. Bu durum ihracat piyasalarımızı da olumlu yönde etkileyecek ve büyümeye iç piyasa ile birlikte dış piyasalar da olumlu yönde katkı verecektir. AB pazarında Türkiye'nin daha fazla söz sahibi olması ürettiğimiz ürünlerin teknolojik seviyelerine de olumlu yönde yansıyacak ve daha yüksek teknolojili ürünler üretmemize yardımcı olacaktır."
- "Veriler beklentilerin de üzerinde geldi"
Işık, sanayi üretim verisiyle 2015 yılı son çeyrek büyümesine dair ilk somut veriye de ulaştıklarının altını çizerek, "Büyüme tahmininde kullandığımız arındırılmamış sanayi üretimi rakamlarının çalışılan gün sayısının etkisiyle yüksek gelmesini bekliyorduk. Ancak açıklanan veriler beklentilerin de üzerinde gelmiştir. Veriler ışığında, oluşan siyasi istikrar ve güven ikliminin de etkisiyle ülke büyümesinin dördüncü çeyrekten itibaren hızlanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye yeniden bir reform sürecine girmiştir. 64. Hükümet Programı bunu net bir şekilde göstermektedir. Yapacağımız reformlarla, atacağımız somut adımlarla, reel sektörün önünü açmaya, rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz. Reel kesimin ulaşacağı her başarı, güçlü, büyük ve lider Türkiye hedefimize daha da yaklaşmamızı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.