Özlü, başkent Minsk'te optik imalatı gerçekleştiren BelOMO ile optik cihazların üretim ve tasarımını yapan Feleng şirketlerinde incelemelerde bulundu. Şirketleri ziyaretinde Bakan Özlü, Belarus Bilim ve Teknoloji Devlet Komitesi Başkanı Aleksandr Shumilin ile "Sınai mülkiyet hakları (patent, marka, tasarım) alanında iki ülke ofislerinin ileri düzey iş birliği" yapmasına yönelik mutabakat zaptını imzaladı.
Özlü, imza töreninde yaptığı konuşmada, bilim ve teknoloji alanındaki eğitim ve insan gücüyle Belarus'un dikkati çektiğini belirtti.
Barış ve huzur ülkesi Belarus'un dünyanın örnek alması gereken bir ülke olduğuna işaret eden Özlü, bilim ve teknolojiye verilen önem ile eğitim ve insan yapısının bunda etkili olduğunu ifade etti.
Özlü, "Amacımız iki ülke arasında bilim, teknoloji ve sanayi alanında iş birliği geliştirmektir. Hem Türkiye hem de Belarus'un ortak ilgi alanları bulunmaktadır." dedi.
Tükiye ile Belarus arasındaki olumlu siyasi ilişkilerin ekonomik ve sosyal alana yansımasını istediklerini aktaran Özlü, "Belarus'ta bilim, sanayi ve teknoloji alanında gerçekten bir potansiyel var. Bu hususta Belarus ile birlikte çalışabiliriz." diye konuştu.
Özlü, imzalanan anlaşmanın patent başvuruları, marka tescili ve tasarım geliştirme hususlarında iki ülke arasında kolaylık sağlayacağını ifade etti.
Belarus Bilim ve Teknoloji Devlet Komitesi Başkanı Shumilin de optik teknolojisinde ülkesinin dünyada oldukça ileri düzeyde olduğunu vurgulayarak ülkesinde geliştirilen dürbünlerin dünyada pek çok ülkenin savunma sanayisinde kullanıldığına işaret etti.
Kalaşnikof otomatik silahları için dürbün geliştirdiklerini dile getiren Shumilin, "Bugün Belarus'ta çatışma ya da herhangi bir terör saldırısı olmuyorsa teknik cihazlarımızın ve kullandığımız metotların donanımlı olmasından kaynaklanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.
Shumilin, Türkiye ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetti.