Dolar

34,3488

Euro

37,4155

Altın

3.021,87

Bist

8.663,88

BM, Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'da çatışmalara derhal son verme çağrısını yineledi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, taraflara uluslararası insani hukuk çerçevesinde sivillerin ve sivil altyapının korunması çağrısı yaptı

3 Ay Önce Güncellendi

2020-10-06 06:44:03

BM, Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'da çatışmalara derhal son verme çağrısını yineledi

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaların devam etmesini kınadı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, çatışmaların büyümesinden ve sivil nüfusun zarar görmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Guterres, Azerbaycan ve Ermenistan'a uluslararası insani hukuk çerçevesinde sivillerin ve sivil altyapının korunması yükümlülüklerini hatırlatarak çatışmaların bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, krize askeri yollarla çözüm bulunamayacağını vurgulayarak, bölgesel ve uluslararası aktörlerin çatışmaları sonlandırma çabalarını desteklemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca Guterres, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları gözetiminde müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulunarak taraflara diyalog ve barışçıl bir çözüm sürecine katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan ve Ermenistan Arasındaki Dağlık Karabağ Sorunu

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan'a ait bir bölge olmasına rağmen fiilen Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Bu süreçte Dağlık Karabağ'ın yanı sıra çevre bölgeler de Ermenistan'ın işgali altında bulunmaktadır. Bu durum sonucunda yaklaşık 1 milyon kişi doğdukları toprakları terk ederek ülkenin başka bölgelerine göç etmek zorunda kalmıştır.

Azerbaycan, çatışmaların sona erdirilmesi için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilmesini talep etmekte, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik önermektedir. Ancak Ermenistan, bölgenin bağımsızlığını savunmaktadır. İki ülke arasında imzalanan Bişkek Protokolü de şu ana kadar kağıt üzerinde kalmış durumda ve çözüm sürecine etkili bir katkı sağlayamamıştır.

Son 25 yılda yaşanan çatışmalarda binlerce asker hayatını kaybetmiş olup taraflar arasında kesin bir rakam verilmemektedir. Ancak çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi ve barışçıl bir çözüm sürecinin başlatılması her iki ülke ve bölge için de önem arz etmektedir.

SON VİDEO HABER

Esenyurt'ta DEM'liler bölücü sloganlarla yürüdü

Haber Ara