BM'den Esed rejimine baskı çağrısı
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı Egeland, Rusya, Çin ve İran'ı Suriye'de insani yardıma erişimi sağlanması için Esed rejimine baskı yapmaya davet etti- Egeland:- 'Son bir kaç ayda (Doğu Guta'da) kuşatma altında bulunan 400 bin sivilden sadece 28 binine gıda ve diğer insani yardımları ulaştırabildik'- 'Eğer (Doğu Guta'da) tahliyeler gerçekleşmezse bu Noel ve yılbaş

Oluşturma Tarihi: 2017-12-21 18:22:26

Güncelleme Tarihi: 2017-12-21 18:22:26

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı Jan Egeland, Suriye'de iç savaş başlamasından bu yana insani yardım operasyonları açısından "en kötü" aya tanıklık ettiklerini belirterek, başta Rusya, Çin ve İran olmak üzere bazı ülkelere Beşşar Esed rejimine baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Egeland, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 8'incisi düzenlenen Suriye konulu toplantının önemine dikkat çeken Egeland, rejimin kuşatmasındaki Doğu Guta için Astana'da "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine yönelik bir anlaşmaya varılmasını ümit ettiğini söyledi.

Egeland, bölgenin daha önce Astana'da "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine rağmen saldırıların durmadığını anımsatarak, "Yeni bir enerjiye ihtiyacımız var ve bu Astana'dan çıkarsa mutlu olacağım." dedi.

Suriye'de insani yardımlar açısından başarısız bir yılı geride bıraktıklarını belirten Egeland, "Ben 2017'nin bu açıdan daha iyi bir yıl olacağını ümit ediyordum ama insani durum daha da kötüleşti." ifadesini kullandı.

Ülkede 7 yıldır süren iç savaşta insani yardım operasyonları açısından "en kötü" aya tanıklık ettiklerine dikkati çeken Egeland, Rusya, Çin, İran, Irak ve Cezayir gibi ülkelerin Suriye'de insani yardım erişiminin sağlanması için Esed rejimine baskı yapması gerektiğinin altını çizdi.

- "Daha fazla çocuğun ölmesinden endişe ediyorum"

Egeland, rejimin kuşatmasındaki Doğu Guta'da hasta ve yaralı sivillerin tahliye edilmesi ve buradaki sivillere insani yardım ulaştırılması için aylardır mücadele verdiklerini anlatarak, "Son birkaç ayda kuşatma altında bulunan 400 bin sivilden sadece 28 binine gıda ve diğer insani yardımları ulaştırabildik." açıklamasında bulundu.

"Doğu Guta'da rejim ablukasının bir savaş suçu teşkil edip etmeyeceği" yönündeki soruya Egeland, "Bildiğiniz gibi ben insani yardım çalışanıyım. Bunun tanımlanmasını hukukçulara ve uzmanlara bırakıyorum." karşılığını verdi.

Egeland, bununla beraber bölgeye insani yardımların ulaştırılması için rejime yaptıkları sayısız çağrıya rağmen tek bir resmi yanıt alamadıklarının altını çizdi.

Egeland, Kasım ayından bu yana Doğu Guta'da tahliyesi gerçekleşmeyen en az 16 çocuğun yaşamını yitirdiğini, bölgedeki durumu tam olarak takip edemedikleri için bu sayının çok daha fazla olabileceğini kaydetti. Egeland, "Eğer tahliyeler gerçekleşmezse Noel ve yılbaşında çok daha fazla çocuğun ölmesinden korkuyorum." diye konuştu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya'nın 22 Temmuz'da ateşkesin yürürlüğe girdiğini ilan etmesine karşın Esed güçlerinin saldırıları sürüyor.