Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Fransa'dan, Calais'deki göçmen sorunuyla ilgili olarak acil bir eylem planı hazırlama çağrısında bulundu.
BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, Avrupa'daki göç sorununa ilişkin düzenlenen basın toplantısında Fransa'ya göçmenlerle ilgili sorumluluklarını hatırlatarak, Fransa'nın uluslararası düzeyde etkin ve sürdürülebilir bir çözüm üretmesi gerektiğini kaydetti.
Sorunun 14 yıldır devam ettiğine işaret eden Fleming, konuyla ilgili bu süreçte caydırıcı hiçbir önlemin alınmadığını dile getirdi. Fleming, bu trajik sorun için ciddi ve sürdürülebilir bir çözüme ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.
BMMYK, Fransa'nın yanı sıra Yunanistan'a da benzer bir uyarıda bulundu. Yunanistan'a bu yıl deniz yoluyla 124 binden fazla göçmen geldiğine dikkat çeken BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise, konuyla ilgili olarak harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Cochetel, Yunan yetkililere, göçmenlerin neden olduğu insani felaketin önüne geçmek için etkin bir yapı oluşturabilmesinin önemine vurgu yaptı.
Fransa'nın Manş denizi kıyısındaki Calais'de yaklaşık 2 bin göçmen geçen hafta başından itibaren Manş tüneli girişindeki yasak bölgeyi toplu halde işgal etmişti. Haziran ayı başından beri 10 kaçak göçmen Manş tünelini geçmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
Fransa'nın en büyük kaçak göçmen kampı Calais'de bulunuyor. Kent, İngiltere'ye gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır kapısı olarak biliniyor. Bu kentteki kaçak göçmen kampının koşulları sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.