Borsa İstanbul Özel Pazar'ın faaliyete başlamasının birinci yıl dönümü ve Global Girişimcilik Haftası resmi açılışı dolayısıyla Gong Töreni gerçekleştirildi.
Dinç, törenin ardından yaptığı konuşmada, kaliteli demokrasi ve dünyada barış isteniyorsa bu tip girişimleri herkesin desteklemesi gerektiğini ifade etti.
İşin bir tarafında halk ve diğer tarafında girişimcilerin bulunduğunu belirten Dinç, "Girişimcileri desteklemekten gurur duyuyoruz. Dün Financial Times'ta bir haber vardı. ABD'de MBA'den mezun olan gençler bankacılık ve finans sektöründen, teknoloji şirketlerine ve yeni girişimlere kaymaya başlamış. Gençler yeni şirketleri kendileri açısından çok daha prestijli ve kariyer açısından çekici bulmaya başlamış. Bu da bizim açımızdan sevindirici. Yeni fikirlere ihtiyaç var. Türkiye, girişimcilikte hala potansiyelinin altında" ifadelerini kullandı.
Özel Pazar'da tek çatı altında halka açılmadan kendilerine finans yaratmak isteyen şirketler için güzel bir platform oluştuğuna dikkati çeken Dinç, şöyle devam etti:
"Burada yeni girişimleri toplamak için imkan yaratmış oluyoruz. Geçen yıldan bu yana yaklaşık 270 şirket buraya geldi. Avrupa Melek Yatırım Ağı ile ortak çalışmalarımız var. Özel Pazar'da mentorluk tarzı uygulama yapmaya başladık. Bunlardan ilki General Electric oldu. Başka şirketlerle de görüşmelerimiz var. Özel Pazar'ın İstanbul Finans Merkezi Projesi'nde oynayacağı rol de açık. Henüz bir yılı doldurmadan platformu kendi borsalarında kurmak isteyenlerle irtibata geçtik. Şu anda üç ülke ile görüşüyoruz. Katar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu hafta Katar Borsası'nın CEO'su burada olacak. Onunla görüşeceğiz. İnşallah bu hafta olumlu sonuca bağlamayı düşünüyoruz. Şu anda hayata geçecek olan Fikri Mülkiyet Hakları Pazarı'mız var. Atılan bu adımların Türkiye'nin 2023 projesine önemli katkıları olacağına inanıyoruz."
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz ise küçük firmaların, bankalardan rekabetçi ortamlarda finansman temin edebilmesinin zor olduğunu belirterek, bu nedenle halka arza gelmeyen şirketleri finansmandan nasıl faydalandırabileceklerini düşündüklerini ve "Özel Pazar" fikrinin bu düşünceden hareketle doğduğunu söyledi.
Yılmaz, Özel Pazar'da, finansman arayan start-up ve yükselen girişimleri, melek yatırımcılar ve nitelikli yatırımcılarla bir araya getirdiklerini ve bunların birbirini beğenmesi durumunda yatırımın gerçekleştiğini anlattı.
Böylece ülke ekonomisinin büyüdüğünü ve istihdam olanaklarının arttığını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Biz şirketleri bu ülkenin bir değeri olarak görüyoruz. Bir şirket battığında ülke ekonomisine ve çalışanlarına zarar veriyor. Dolayısıyla bizim bu olguları yaşatmamız lazım. Şu anda 148 tane şirket üyemiz var. Bunların 87'si start-up, 61 tanesi yükselen girişim. Özel Pazar noktasında şunu da vurgulamak isterim. Bence start-up'ların veya yükselen girişimlerin ihtiyacı olan şey, finansmanın yanı sıra belki de daha önemli olarak onlara verilecek mentorluk ve ne şekilde hareket etmelerine yönelik danışmanlık... Bu açıdan özel pazar olarak şirketlere vizyon oluşturacak şekilde farklı açılardan yön göstermeye de çalışıyoruz."
- "Avrupa'da Özel Pazar'ın örneği yok"
Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Girişimcilik Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra da Borsa İstanbul'un, girişimcinin olmazsa olmazı "yatırım" tarafına el attığını söyledi.
Afra, Aralık 2014 itibariyle 28 aktif girişimci şirketinin toplamda yaklaşık 1 milyar ciro ve 5 bin kişi kadar istihdam oluşturduğuna dikkati çekerek, hedeflerinin 2020 yılına kadar destek verdikleri girişimcilerin toplamda dünyada 2 milyon istihdam sağlaması olduğunu açıkladı.
Endeavor olarak bu rakamları sürdürülebilir kılmak için toplumun girişimcilik bilincinin geliştirilmesi adına çalışmalar yapılmasının önemini vurgulayan Afra, şunları kaydetti:
"Girişimcilik Vakfı ile girişimciliğe daha karar vermemiş gençlere, girişimciliğin bir kariyer alternatifi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Her yıl 1 milyon kişi iş dünyasına girmeye çalışıyor fakat onları istihdam edecek bir yapımız yok. Onun için girişimcilik iyi bir alternatif. ABD'de son 5 yılda yaratılan istihdamın tamamının, son 10 yılda kurulan şirketler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Tüm paydaşlar olarak elimizi taşın altına koymalıyız. Avrupa'da Özel Pazar'ın örneği yok. Elimizle çok güzel bir değer yarattık. Bunun büyümesi için hepimizin katkıda bulunması gerekli diye düşünüyorum."
Habitat ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır ise son 2 yıldır uluslararası girişimcilik merkezi olarak, global girişimciliğin ülkede yaygınlaştırılmasını ve toplumda pozitif algısının geliştirilmesini amaçladıklarını anlattı.
Herkesin kamuda veya özel sektörde işe nasıl gireceğini düşünmesinin yanı sıra kendi işini kurması ve ülke ekonomisine katkıda bulunmasının önemine işaret eden Hazır, "Girişimcilik kültürünün gelişmesinde yönetişimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Farklı alanlarda çalışan kurumların birbirinden etkilenerek ortak bir hedefe doğru enerjilerini ortak bir noktaya kanalize etmeleriyle gelişim sağlanabilir. Bunu Anadolu'ya yaygınlaştırmayı istiyoruz. TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurullarının çalışmalarını da buraya dahil ederek, 81 ile bunu nasıl yayarız diye çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.
- "2016 yılı start-up şirketleri için çok güzel bir yıl olacak"
Aslanoba Capital Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba da risklerden korunup, fırsatlardan yararlanmak için erken pozisyon almanın önemli olduğunu dile getirdi.
Pazar bakir olduğu için çok sayıda, pazara ilk giriş fırsatı olan ve çok büyüyebilecek iş kategorisi imkanı mevcut olduğunu vurgulayan Aslanoba, "Bazı alanlar dolu ve tren kaçmış gibi gözükebilir ancak online tarafın hızlı büyümesi, pek çok alanda yeni dikeyleri doğuruyor. Ben şahsen teknoloji alanında kurumsal girişimciliğe inanmıyorum, dünyada başarılı örnekleri de yok zaten. Disruptive iş modellerinin her zaman start-up kaynaklı olduğu gerçeğini kabul edip, kurumsal kaynakları start-up fonlamasına yönlendirmek herkes için en faydalıdır" diye konuştu.
Aslanoba, 2016 yılında, Türkiye'deki teknolojik start-up şirketlerine yatırımlarda büyük bir sıçrama beklediğine dikkati çekerek, Türkiye'nin, son 2 yılda bu alandaki yatırımlarda, gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını ve sonuçta büyük bir potansiyel enerji biriktiğini söyledi.
Bu kadar büyük farkın sürdürülemeyeceğini belirten Aslanoba, 2016 yılında bir seçim yaşanmayacağı kesinleştiğinden dolayı, start-up şirketleri için çok güzel bir yıl olacağını düşündüğünü ifade etti.
Aslanoba, sonuç olarak, bu büyük devrimin etkilerini çok hızlı biçimde öğrenilmesi ve hemen harekete geçilmesi gerektiğini, yoksa global rekabetin çok yoğun olduğu bir ortamda zor yoldan öğrenmek zorunda kalınacağını vurguladı.
Konuşmaların ardından, "Türkiye'de en çok yatırım yapan kurumsal yatırımcı", "Türkiye'de girişimci şirketlere en çok yatırım yapan bireysel yatırımcı ve melek yatırımcı ağı", "2014 yılında Özel Pazar'da en hızlı büyüyen üç şirket" ve "2014 yılı içinde Özel Pazar'da en hızlı büyüyen üç yeni girişim şirketi"ne ödülleri verildi.