Karadağ, düzenlenen basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Borç batağındaki bir firmanın halka arz ve hisse senedi finansmanını kullanmadığında batmakla yüz yüzeyken, ona biraz hisse senedi enjekte edilmesinin doping etkisi yaptığını kaydeden Karadağ, şunları kaydetti:
"Tahmin edemeyeceğiniz kadar şirket değerlerini pozitif etkiliyor. Eren Holding'in de birkaç firması üzerinde çalıştık. Onlar da pozitif yaklaştılar. Bu sefer ikna edebildik. Onların birçok firması var. Şirketlerinden en azından birkaç tanesini halka arz fikrine ikna ettik. Daha önceden ikna edemiyordum. Bu ülkenin büyük yatırımları için de firmalar şunu düşünecekler; banka finansmanı yerine mutlaka halka arz veya sermaye piyasası ürünlerinin kullanımı da en azından patronların akıllarında bir alternatif olarak yer alacak.
Bize Varlık Fonu veya bu taraftan bir görev verilirse onu da yaparız. Çanakkale Köprüsü'nü de çok istiyordum biliyorsunuz ama konsorsiyum finansmanıyla beraber geldi. Dolayısıyla orada bir finansman açığı ve problemi oluşmadı. Biraz da nasip, düşmeyince düşmüyor. Korelilere siz parayı getirmeyin kardeşim halka arz yapacağız diyemiyoruz. Kanal İstanbul da prestij ve herkesin istediği bir proje olduğu için finansman tarafına menkul kıymetleştirme ve halka arz olarak talibiz ama bize oradan bir şey düşer mi, o proje netleştiğinde onu takip ediyor olacağız."
Varlık Fonu'nda da çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Karadağ, "Yavaş ilerliyor. Stratejik planının hazırlığını biz tamamladık. Başbakanlığımıza ilettik. Oradaki gündeme göre dönüşler olduktan sonra orada da ilerleme sağlanacak. Çok hızlı ilerleme bazen sağlıklı olmuyor. Bazen sağlam, yavaş yavaş ilerlemek gerekiyor. Halen bağımsız denetim süreçleri, kuruluş bilançosunun oluşturulması, varlık değerlemeleri yeni yeni tamamlanıyor. Sağlıklı gitmek lazım. Bir öncekini eleştirmiş gibi olmayayım ama ortada bir mali tablo yok, ne yapacağım belli değil, uluslararası ilişkilerde ayrı bir tür. Birçok proje bazında çok açılmamak lazım. Ben ne olduğunu en azından size açıklayabileyim." şeklinde konuştu.
Karadağ, şu an taslak olarak değerleme kuruluşları ve diğer firmaların üzerinde çalıştığını dile getirerek, "Daha açılış bilançomuz oluşacak orada. Çoğunu bitirdiler şirketlerimiz. Devamında tabii ki geçiş sürecinde yapılması gereken birtakım mevzuat çalışmaları da var. Onları da tamamlamış olacağız. Orada da Varlık Fonu olarak verilecek görevlere, ülke kalkınmasına, finansmanına hazır hale geleceğiz. Ama biraz yavaş. Çok hızlı karar vermiyoruz." dedi.
Varlık Fonu'nda başkanlığa devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ilişkin Karadağ, "Onu bilmiyorum. Şu an hem başkanlık hem genel müdürlük devam ediyor." dedi.
- "10 milyar lirayı geçecek şekilde halka arz büyüklüğü sağlayabiliyor olmamız lazım"
Varlık Fonu'na ilişkin algının kötü olduğuna dair bir yorum üzerine Karadağ, "Yapabiliyorsak iyi şeyler yapacağız. Pozitif güven artırıcı şeyler. Yapamıyorsak hiçbir şey yapmayacağız. Doğru, nitelikli halka arzlar 2017 yılı içinde yapamadık. İlla ki bir şey yapalım diye saçma sapan, aptal aptal, zarar edecek firmaları yatırımcıya sunup daha kötü şeyler mi yapalım? Zorladılar 2017'de. Yapmamak lazım, yapmadık. Varlık Fonu için de aynı şekilde olgunlaşsın, yapabiliyorsak nitelikli, ülke kalkınması için güzel şeyler yapalım. Olgunlaştığında yapalım. Biz bir konseptimizi lafla şununla bununla çok yıpratmamamız lazım." diye konuştu.
Karadağ, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dünya varlık fonları incelendiğinde de o şekilde bir finansal büyüklüğün birkaç ayda toparlan, uçuyorum kaçıyorum... Hareket etmek için motor çalıştı, devir var ama bizim Varlık Fonu vitesi atmadan gaza basan bir araba gibi ısındı, ısındı, ısındı. Hareket yok. Vitesi atmak lazım, daha şanzıman yok ortada. Önce bir şanzıman olacak, vitesi takacağız, ondan sonra gaz verirseniz araba gider. Gündemler, motorun gereksiz ısınmasına sebep oldu. Hakikaten öyleydi. Varlık Fonu'nda harekete geçmek için ilk önce talimatlandırılmanız lazım. O da stratejik plan. Şu ana kadar onaylanmış stratejik planımız yok ki Varlık Fonu'nda. Bana hukuken verilmiş bir görev yok. Dolayısıyla şu an stratejik plan öncesi, kuruluşa ilişkin çalışmalar dışında bir şey yapamayız."
Varlık Fonu'nun bir portföy yönetim şirketi olduğuna işaret eden Karadağ, "Sizin BES Fonuna yatırdığınız nakit para gibi. Paranın maliki kim? Sizsiniz. Şirkete diyorsunuz ki bana bu fon ile şu esaslarda yatırım yap. Şunu al bunu alma. Şu an Varlık Fonu'nda o emir bize verilmiş değil. O emir stratejik plan. Hangi alanlarda faaliyet göstereceğim, devredilen varlıkları ne yapacağım, değerini mi artıracağım, yönetecek miyim, nasıl bir yol izleyeceğim. Bunun için çok aceleci olmak lazım mı? Bence lazım değil. Doğru adımlar atmak lazım. 4-5 defa düşünelim, talimat geldikten sonra da yaparız. Bizim oradaki bürokratik konumumuz o." şeklinde konuştu.
Stratejik planının Başbakan Binali Yıldırım'a Mehmet Bostan döneminde sunulduğunu, kendilerinin de revize ederek geçen hafta içerisinde tekrar ilettiğini kaydeden Karadağ, "Stratejik planla beraber geçici finansallarımızı da açılış rakamlarını da önümüzdeki hafta itibarıyla sunuyor olacağız. Biraz daha somut olacak. En azından hükümet açısından da." dedi.
Karadağ, finansalların açıklanıp açıklanmayacağının sorulması üzerine, "O takdir Başbakanımızda ama açıklarız. Oradaki temel şeyimiz kamuoyu aydınlatma. Ben zaten web sayfasına koydurdum. Bağımsız denetçi tarafından onaylandıktan sonra zaten parlementoda tamamlanan bir denetim süreci var. Tabii ki açıklanır." yorumunu yaptı.
Halka arzlarda daha çok sağlanan fon tarafına baktıklarının altını çizen Karadağ, "3 milyar lirayı geçtik. Halka arzla sağlanacak fon büyüklüğü açısından en az 10 milyar lirayı geçelim diye hedefliyoruz. Daha fazla yaparsak ne ala ama en az 10 milyar lirayı geçecek şekilde halka arz büyüklüğü sağlayabiliyor olmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
IMF'nin Türkiye'nin makro göstergelerinde hep negatif anlamda yanıldığına işaret eden Karadağ, "İlk önce onu açıklamaları gerekiyor. Türkiye ekonomisiyle ilgili makro öngörülerinin çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Faizle ilgili de biz gerçekleşen enflasyon mu, beklenen enflasyona göre mi faiz politikası belirleyeceğiz. Beklenene göre bütün dünyada biliyorsunuz." dedi.
- "Cumhurbaşkanımız yüzde 25'inin satılmasını talimatlandırdı
Cumhurbaşkanı ile görüşmede Borsa İstanbul'un halka arza oranının gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Karadağ, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımız yüzde 25'inin satılmasını talimatlandırdı. Ortaklarımız ve diğer şeyler var. Danışman firmalarla ilgili arkadaşlar hazırlıyorlar, en kısa sürede onu tamamlamış olacağız. Hızlandırdık baya. Oranlar daha belli değil. Yurt içinden de yurt dışından da olacak. Onu biliyorsunuz biz herkes için esnettik. Stratejik olarak Borsa'nın halka arzını bir kaynak ihtiyacı sebebiyle yapmıyoruz. Şirketin finansman ihtiyacı yok. Bir şirket düşünün pasifinde hiç borç yok. Orta-uzun vadede yatırım ve finansman ihtiyacı sıfır. Sürekli hem faaliyet hem net kar üretiyor.
Hiçbir sıkıntısı olmayan, darphane gibi bir şirket borsa. Krizlerden de etkilenmiyor. Kriz döneminde de kazanıyoruz. Endeksin veya ekonominin hareketi de etkilemiyor. Evladiyelik bir yatırım. Gelen talebe göre, benim gönlümden mümkün olduğunca fazla sayıda yerli yatırımcıya pay ayırmak geçer. Çünkü hedefimiz hassasiyetle, titizlikle ürünün üzerinde çalışacağız."
NETAŞ'ı almak istediklerini anımsatan Karadağ, "Paramız da hazırdı ama kaçırdık. Şu an olgunlaşmış başka bir alım yok. NETAŞ'ı kaçırdık, alsaydık çok güzel olacaktı." dedi.
Türk Telekom'un alınıp alınmayacağına yönelik bir soruya ilişkin Karadağ, "Alabiliriz, sıkıntı yok. İmkanımız var. Bizim çerçevemizi ve yetkimizi aşar ama finansal olarak o kadar güçlüyüz." yanıtını verdi.
Karadağ, "Konsolide net dönem karımız yüzde 66 artmış. Bunu bağımsız denetim süreci tamamlandıktan sonra açıklamak daha doğru. Finansallarımız güzel, sıkıntımız yok." bilgisini verdi.
İslam Kalkınma Bankası ile uzun süre çalıştıklarını aktaran Karadağ, "Başkan beyle birkaç defa görüştük. İki taraf da istekli ama onların bürokratik süreçleri tamamlanmadı. Köprüden sonra son çıkış gibi. Bu haftalarda bir sonuçla dönerlerse yönetim kurulumuzda değerlendiririz. Yetkilendirmeleri yaptıktan sonra halka arz öncesi bir ortak daha ekleme şansımız olmaz diye düşünüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.