"Visegrad 92" Kayıp Aileleri Derneğince düzenlenen ve kurban yakınlarının katıldığı törende, katledilen 3 bin kişi anısına tarihi Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü'nden Drina Nehrine 3 bin gül atıldı, dualar edildi.
Savaşta kardeşi Ömer'i kaybeden Bahra Neretlic, önce esir düşen ardından öldürülen kardeşinin ardından gözü yaşlı eş ve 2 çocuk kaldığını anlatarak "Kardeşimi bir daha görmeyeli 24 yıl oldu. Hala bedenini bulamadık. Acımız hala taze." diye konuştu.
Eşini ve ailesinden 24 kişiyi kaydeden Safet Avdic de her yıl buradaki anma törenine katıldığını belirterek "Ailemden hayatlarını kaybeden onca insanın bedeni hala bulunamadı. Sanki daha dün olmuş gibi her şey." dedi.
"Visegrad 92" Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Hedija Kasapovic ise katliamın sorumlularının bugün hala sokaklarda özgürce gezebildiğine işaret ederek, "24 yıl önce, tam da bu köprüde korkunç bir katliam yaşandı. Buradaki herkes, en az bir yakınını bu köprüde kaybetti. Drina Nehri'nin dünyadaki en büyük mezar olduğunu herkes biliyor." ifadelerini kullandı.
Visegrad İslam Birliği Meclisi Başkanı Bilal Memisevic de kent halkının yapılanları unutmaması gerektiğini vurgulayarak "Geçmişi olmayan bir halkın hayatta kalması imkansızdır. Bizler de yaşananları unutmamalıyız." dedi.
Bosna Hersek'te 3,5 yıl süren ve birçok katliamın yaşandığı savaş, 1995'te imzalanan Dayton Barış Antlaşması ile sona ermişti. Savaş boyunca 100 binlerce insan hayatını kaybetmiş, milyonlarcası evini terk etmek zorunda kalmış, yaklaşık 50 bin kadına tecavüz edilmişti.
Savaş öncesinde nüfusunun büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu Visegrad şehrinde de katliamlar sonucu neredeyse hiç Müslüman nüfus bırakılmamıştı.