Börekçiler Mahallesi'nde kahvehane olarak hizmet veren binaya her sabah gelerek tezgahlarını kuran tespih satıcıları, akşama kadar müşterilerini bekliyor.
Birbirinden değerli ürünlerin sergilenerek satışa sunulduğu handa, sohbetlere tespih şıkırtıları eşlik ediyor. Tezgah olarak kullanılan kahvehane masalarında sergilenen tespihler, koleksiyoncular ve meraklılarından ilgi görüyor.
Kuka, oltu, kehribar, doğal taş, gümüş, kemik ve ağaç tespihleri sergileyen satıcılar, müşterileriyle sohbet edip tespihlerini pazarlamaya çalışıyor. Gençlerin de ilgi gösterdiği tespihlerin fiyatları 1 liradan başlayıp 20 bin liraya kadar çıkıyor.
Tespih tamiratıyla uğraşan Mustafa Nazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tespihlerle ilgilenmenin kendisine keyif verdiğini söyledi.
İsteğe bağlı tespih püskülü ve tamiratı yaptığını belirten Nazlı, "Bu işi, eğlence, vakit geçirme ve hobi olarak yapıyorum. Burada arkadaşlarla hoş sohbetler ediyoruz" dedi.
Müdavimlerden Mahmut Kılınç ise bazı tespihlerin, yapıldığı maddelerden dolayı insan sağlığına faydalı olduğunu anlattı.
Özellikle kehribar taşından üretilen bir tespihin insan sağlığını olumlu etkilediğini dile getiren Kılınç, şöyle konuştu:
"Kehribar tespihlerin, zar, damla ve sıkma olarak adlandırılan çeşitleri var. Osmanlı zamanında kehribar tespihler kadınların boyunlarında kolye olarak kullanılıyormuş. Bunun sebebi de guatr hastalığı ve nefes darlığına iyi geldiği içinmiş. Günümüzde de bizler bunları tespih olarak üzerimizdeki stresi alması için daha çok kullanıyoruz."