Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş:
'Türkiye'nin 4. büyük belediyesinin borçlarının olması normaldir, yeter ki genel durumunuzu etkilemesin. Büyükşehir Belediyemizin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar olan borçlar var, normal olabilir'- 'Borçların yüzde 60'ı 2018, 2019 ve 2020'de ödenecek. 2018'le alakalı şunu söyleyebilirim: 2018 gelirlerimiz, genel giderleri, kredileri karşılamıyor. Kredilerimiz kapalı, alma hakkımız yok

Oluşturma Tarihi: 2017-12-06 16:59:25

Güncelleme Tarihi: 2017-12-06 16:59:25

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye'nin 4. büyük belediyesinin borçlarının olmasının normal olduğunu belirterek "Yeter ki genel durumunuzu etkilemesin. Büyükşehir Belediyemizin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar olan borçlar var, normal olabilir. Borçların yüzde 60'ı 2018, 2019 ve 2020'de ödenecek. 2018'le alakalı şunu söyleyebilirim: 2018 gelirlerimiz, genel giderleri, kredileri karşılamıyor. Kredilerimiz kapalı, alma hakkımız yok. Buna karşın en küçük bir endişem yok." dedi.

Aktaş, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Bursa'nın merkezden sonraki en büyük ilçesi İnegöl'de 13,5 yıl belediye başkanlığı yaptığını, sorunlarının büyükşehir belediyesine göre küçük olduğunu söyledi.

"Yanlışlar varsa bunları tespit etmek ama birilerinin gözüne soka soka değil. Revize edilmesi gerekleri revize etmek, iptal edilmesi gerekenler varsa iptal etmek, devam etmesi gerekenleri de sonuna kadar sahiplenme noktasında kararlıyız." ifadesini kullanan Aktaş, şöyle konuştu:

"Öyle asayım, keseyim, görevden alayım, değiştireyim gibi bir tarzım asla yok. Şov peşinde değilim. Bursa'nın menfaatleri neyi gerektiriyorsa belediye menfaatleri neyi gerektiriyorsa onları yapmak zorundayız. Realiteye ve mevcut duruma bakarım, hayal peşinde koşmam. Bursa'yı daha yaşanılabilir şehir haline getirmek için neler yapabiliriz? Bunun için tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflarla istişare etmeye hazırım. Hiçbir kompleksim yok. İlçe ziyaretlerine başladık. Yarın da Nilüfer ve Mudanya'ya gideceğiz. Aralık ayı içinde ilçe ziyaretlerini bitirmek durumundayız. O başkan beni aramış aramamış, makamıma gelmiş gelmemiş hiç önemli değil."

- "Belediyenin 4,5-5 milyar lira borcu var"

Aktaş, borçsuz belediye olamayacağını, iş yapan belediyenin borcunun normal karşılanması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi:

"Mesele sürdürülebilir borçların olması. Türkiye'nin 4. büyük belediyesinin borçlarının olması normaldir, yeter ki genel durumunuzu etkilemesin. Büyükşehir Belediyemizin ciddi borçları var. 2032 yılına kadar olan borçlar var, normal olabilir. Borçların yüzde 60'ı 2018, 2019 ve 2020'de ödenecek. 2018'le alakalı şunu söyleyebilirim: 2018 gelirlerimiz, genel giderleri, kredileri karşılamıyor. Kredilerimiz kapalı, alma hakkımız yok. Buna karşın en küçük bir endişem yok. Şirinlik olsun diye söylemiyorum. Güvencem önce Cenab-ı Allah sonra bizim davamızın lideri ve çok iyi bir belediyeci olan Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, Bursa siyasetinde önemli yeri olan Başbakan Yardımcımız, eski bakanlarımız 2 güçlü isim, il teşkilatımız, önerileriyle ve eleştirileriyle de yanımızda olacaklar."

Aktaş, bir gazetecinin sorusu üzerine "Büyükşehir Belediyesinin borcu 4,5-5 milyar lira civarında." dedi.

- "Çalışmayan, üretmeyen, savsaklayan, yanlış yapan babam olsa tanımam"

Kamuoyunda "300 kişi çıkarılacak", "2 bin kişi çıkarılacak" gibi bazı söylentiler olduğunu da hatırlatan Aktaş, "Hayatım boyunca kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Bundan da Allah'a sığınırım. Ancak çalışmayan, üretmeyen, savsaklayan, yanlış yapan babam olsa tanımam, açık söyleyeyim. Bu konuda algı oluşturmak isteyenlere de müsaade etmeyeceğim." diye konuştu.

Aktaş, Bursa'nın azımsanmayacak kadar, 48 kilometre raylı sistem hattı olduğuna işaret ederek metroda sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğunluğun azaltılması için sefer sıklığı ve vagonlardaki kapasite artırımına yönelik bazı çalışmaların yapılacağını bildirdi.

Doğu-batı aksında, D200 karayolunda trafik akışını hızlandırmaya yönelik yan yol bağlantılarında bir düzenlemeye gideceklerini aktaran Aktaş, Kestel-Görükle arasında D200 karayoluna 213 çıkış noktası olduğunu açıkladı.

Her isteyenin her istediği yere gittiği bir sistemin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Aktaş, İzmir yönünden gelen araçların Acemler'e ulaşmadan viyadükle çevre yoluna bağlanması, Soğukkuyu'dan çıkan araçların Mudanya yoluna yönlendirilmesi, Mudanya kavşağının Dikkaldırım bağlantısının sağlanması, 30 metrelik yolda kamulaştırmaların tamamlanması, Panayır-Yeniceabat-Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı bağlantısının sağlanması, Ankara yolunun alternatifi olan Mimar Sinan Bulvarı'nın Otosansit'le bağlanması gibi projelerin devam edeceğini belirtti.

Aktaş, 700 metresi yeraltında olan 8 bin 100 metrelik T2 hattına 110 milyon lira harcama yapıldığını hatırlatarak bu saatten sonra en sağlıklı şekilde projeyi tamamlama gayreti içinde olacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yakında Bursa'da misafir edeceklerini anlatan Aktaş, "Heyecanımızı anlatacağız. Cumhurbaşkanımızdan 6,5 kilometrelik Yıldırım metrosu projesine başlanması için Ulaştırma Bakanlığı marifetiyle destek verilmesini isteyeceğiz. Bunun yanında master planlarda ifade edilen alternatif güney çevre yolu çok önemli. Bir sürü şey konuşup, havada bırakmaktansa Cumhurbaşkanımızdan üzerine basa basa isteyeceğimiz ikinci konu budur." diye konuştu.

- Şehir içi teleferik projesi iptal edildi

Aktaş, maliyeti 100 milyon lirayı bulacak teleferiğin Gökdere'ye indirilmesi projesini iptal ettiklerine değinerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uludağ'a çıkan teleferik yap-işlet-devret modeliyle yapılmış, doğru bir proje. Marmaray ve Osmangazi Köprüsü'nde olduğu gibi bir alt barem belirlenmiş. Yolcu 300 binin altında olunca belediye finanse edecek diye ama bakıyoruz, 700-800 binin altına düşmüyor. Orada sıkıntı yok. Gökdere hattını da borç alırsınız, yapmaya yaparsınız ama işletebilir misiniz? Ciddi sıkıntılar var. Uludağ'a giderken insan ağaç görüyor, kar yağınca beyaz örtüyü görüyor. Bu hatta binince neleri görecek? Bu kaynağı güney-kuzey hattında yol açmak, genişletmek için kullansak tarihe mal olur. Bunun yanında teleferiği Kültürpark'a indirecek proje de durduruldu."

Kükürtlü-Sıcaksu bağlantı viyadüğü ve Yıldırım Şükraniye viyadüğü projelerinin iptal edildiğini duyuran Aktaş, S plaka satışlarının da durduğunu kaydetti.

Bugüne kadar 1,2 yolcu ortalamasıyla çalışan deniz uçağı seferlerine de son verildiğini dile getiren Aktaş, raylı sistemde yaptıkları indirimin belediyeye yıllık maliyetinin 13 milyon lira, deniz uçağının 10 aylık zararının ise 18 milyon TL olduğunu söyledi.

İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediye başkanları ile bir araya geldiklerinde Marmara Denizi'nin 7 gün 24 saat havadan takip edilmesi konusunu ele aldıklarını ifade eden Aktaş, "Sahip olduğumuz 4 uçaktan en iyi durumda olanı bu iş için İstanbul'a vereceğiz. Öyle hibe falan değil, kullanımdan kaynaklı gelirimizi alacağız. Diğer üçünü ise en yüksek getiri ile satacağız." dedi.

Aktaş, İsabey'e yapılması planlanan 12 milyon liralık katı atık aktarma istasyonu projesi, Orhangazi Zeytin İşleme Tesisi projesi ve 13 milyon lira ihale bedeli olan Mustafakemalpaşa Kule Restoran projesinden de vazgeçildiğini açıkladı.

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Aktaş, ilgili odalarla da bu konuyu görüşeceklerini, kimseyi mağdur etmeden gereken çalışmayı yapacaklarını ifade etti.

Aktaş, Uludağ'ın üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri olduğunun altını çizerek Uludağ Daire Başkanlığı bile oluşturulabileceğini dile getirdi. Uludağ'ın sadece 2 ay değil, Bursa için yılın 12 ayı önemli bir kazanç kapısı olabileceğini anlattı.

Aktaş, "Su ve kanalizasyonla ilgili çalışmalar yapılmış ancak katlı otopark, arıtma tesisi, kongre merkezi ve spor alanlarını yapamamışız. Orman Bakanımıza da ifade ettik. Yapılacak turizm çalıştayında konu kapsamlı olarak ele alınacak. Tabiricaizse 10 ay sinek avlayan, 2 ay ise trafikten geçilmeyen bir Uludağ'dan ziyade 12 ay boyunca hizmet veren bir Uludağ için gereken çalışmaları yapacağız." ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinin 11 iştirakinin bulunduğunu, Burulaş, Burfaş gibi tüm iştiraklerin ayrı ayrı değerlendirildiğini ve yönetim kademelerinde de bazı değişimlere gidildiğini dile getiren Aktaş, şöyle konuştu:

"İstanbul'un 24 sosyal tesisi var, Bursa'nın 56-57 tesisi varsa ve halka dokunma noktasında aksaklık varsa kimse kusura bakmasın. 43 milyonluk borç yükü var ortada. Bunların hepsini değerlendirmek zorundayız. Sözüm kimseye değil, ben bundan sonraki sürece bakıyorum. Hepsini kapatayım, bitireyim gibi bir derdim yok. Halka dokunan iyi tesislerimiz var, onlar zaten devam edecek. Personelin verimli kullanılması lazım. Tamam kar amaçlı değiliz ama zarar amaçlı da değiliz. En azından kafa kafaya gelsin. Burulaş'ta 5 tane ihaleye zeyilname çıkardık. Bugünlerde yapılması gerekiyordu, erteledik. 105 milyon tutarındaki işi 10-15 milyon aşağı almak mümkün. Bütün hücrelere girmek zorundayız."

Aktaş, Bursaspor ve Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün durumuna da değinerek, Bursaspor'un bu kentin önemli bir değeri olduğunu ve bu yıl güzel bir gidişat yakaladığını belirtti. Kulübün birtakım mali sıkıntıları olduğuna dikkati çeken Aktaş, şunları kaydetti:

"Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza sordum. Stadı 1,5 yılda 160 milyon liraya yapmışlar ve uluslararası maçlar yapılıyor. Biz 500 milyon lira harcamışız, uluslararası maç oynamamışız ve 80-100 milyon daha harcanacak. Kamulaştırmasız el atmalarla ilgili davalar var. Recep Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum, sporla alakalı güzel işler yaptılar. Ancak belirli bir revizyon yapmak durumundayız. Bursaspor'la alakalı devam eden süreç var. Stada en iyi desteği vermek durumundayız. Otopark giriş çıkışları, çevre düzenlemeleri yapılacak."