TÜSİAD'ın paylaştığı bilgi notuna göre, Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope, Türkiye'nin Gümrük Birliği sürecine verdiği desteği, son yayımladığı "Avrupa'nın Geleceği Üzerine İş Dünyası Vizyonu" adlı tutum belgesinde de yineledi. Belgede, Türkiye'nin AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, tarafların Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine odaklanması gerektiği kaydedildi.
TÜSİAD bilgi notunda, BusinessEurope'un 4-5 Mayıs 2017'de AB Dönem Başkanlığı görevini yürüten Malta'da gerçekleşen Başkanlar Konseyi toplantısında, Türkiye'nin AB süreci çerçevesi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesine desteğinin devamını teyit ederek bu konuda üye kurumların kendi ülkelerinde de devrede olmalarını kararlaştırdığı hatırlatıldı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in, Malta Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, entegrasyon sürecinin zayıflamasının her iki taraf için de olumsuzluklar içerdiğine dikkati çekerek, AB-Türkiye ilişkilerinin Avrupa'nın geleceği ve 4. Sanayi Devrimi kapsamında yaşanan gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurguladığı kaydedildi.
Bilgi notunda, BusinessEurope'un, Avrupa'nın geleceği üzerine hazırlanan son tutum belgesini AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile paylaştığı, tutum belgesinde, daha güçlü bir Avrupa için geleceğe yönelik cesur adımlar atma zamanının geldiğinin vurgulandığı belirtildi. AB'nin evrimi üzerine farklı senaryoların değerlendirildiği belgede, Avrupa iş dünyasının birlik içerisinde ilerlemeye ve daha güçlü bir Avrupa inşa etmek üzere çalışmaya yönelik kararlılığının paylaşıldığı bildirildi.
- "Farklılaştırılmış entegrasyon modeli öne çıktı"
Bilgi notunda verilen bilgiye göre, BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası Avrupa'nın Geleceği tutum belgesinin AB ülkelerinde tanıtımına ilişkin kararların alındığı 20 Eylül'deki BusinessEurope İcra Kurulu toplantısına katıldı.
Toplantıda, BusinessEurope üye kuruluşlarının tutum belgesinde belirlenen öncelikler doğrultusunda üye ülkelerde iletişim faaliyetlerini yoğunlaştırmalarına karar verildi.
Bahadır Kaleağası'nın, toplantıda, AB'nin çağın hızına uygun ve üye ülkelerin farklı ihtiyaçlarına cevap oluşturan esnek bir yapıya sahip olmasının önemini vurgulayarak, AB'nin birlik halinde, küresel rekabetçiliğini ve etki alanını güçlendirerek ilerlemesi için farklılaştırılmış entegrasyon modelinin öne çıktığını belirttiği kaydedildi.