Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bakanlıkta yaptığı heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.
Gentiloni ile görüşmelerinde Suriye, Irak ve Libya gibi bölgesel konular ile ikili ilişkileri değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, mükemmel düzeyde seyreden ikili ilişkileri daha da geliştirmek için ortak kararlılıklarının bulunduğunu, bu yıl içinde karşılıklı ziyaretlerde bulunacaklarını söyledi.
Çavuşoğlu, iki ülke arasında birçok mekanizma bulunduğunu ve bunları bu yıl hayata geçirmek için gayret sarf edeceklerini dile getirerek, "İş adamlarımız arasındaki bağı daha da güçlendirmek, karşılıklı yatırım ve ticareti daha da artırmak için iş forumunu bu yılın ilk yarısında gerçekleştirmek istiyoruz. Özellikle Türk ve İtalyan iş adamlarının üçüncü ülkelerdeki işbirliğini de sağlamamız gerekiyor. İş adamlarımızda bu gayret var" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, İtalya ile kültür ve eğitim alanlarının yanı sıra özellikle savunma sanayi konusunda işbirliği bulunduğunu ve bunu daha da geliştirmek istediklerini vurguladı.
- "Pozisyonlarımız ve bölgeye bakışımız gerçekçi"
Bakan Gentiloni ile özellikle Suriye'de ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması, kalıcı ateşkes ve müzakerelere başlanması konularını ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, "İtalya ile birlikte koalisyonun içindeki çekirdek grupta ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nda birlikte yer alıyoruz. Pozisyonlarımız ve bölgeye bakışımız gerçekçi. Herhangi bir gizli ajandamız olmadığı zaman bölgedeki gelişmeleri daha gerçekçi bir şekilde değerlendirebiliyoruz" dedi.
Çavuşoğlu, İtalya'ya Libya'daki siyasi dönüşüm ve anlaşmaya verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, bundan sonraki süreçte de hükümetin Trablus'a taşınması ve Libya'nın istikrarı konularında birlikte çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
İtalya ile hem bölgesel hem de ikili konularda görüşlerinin örtüştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecine sadece son zamanlardaki göç meselesinden dolayı değil, başından beri destek verdiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, "İtalya, hangi parti iktidara gelirse gelsin istikrarlı bir şekilde Türkiye'nin AB üyeliğine tam ve kararlı destek vermektedir. Bundan sonra da bu desteğin devam edeceğinden hiçbir şüphemiz yok" ifadelerini kullandı.
- "Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için önemli"
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni de Türkiye ile her anlamda ilişkilerin çok iyi ve kendileri için önemli olduğunu söyledi.
Bu ilişkileri daha da geliştirmeye çalışacaklarını ve bu çerçevede gelecek aylarda iki ülke iş forumunun yapılacağını bildiren Gentiloni, işbirliğinin daha da gelişerek sürmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti.
Gentiloni, Türkiye ile stratejik işbirlikleri olduğunu, bunların başında da enerji geldiğini ve bu işbirliklerinin artarak süreceğini ifade etti.
Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecini değerlendiren Gentiloni, Türk hükümetinin bu konuda çok kararlı adımlar attığını ve kendilerinin de bu konuda Türkiye'ye her zaman destek vereceğini vurguladı.
Gentiloni, Türkiye'nin attığı ve atacağı adımlar sayesinde istikrarının daha da artmasının mümkün olacağını dile getirdi.
- "Kıbrıs'ta federal bir çözüm yararlı olabilir"
Kıbrıs'ta yürütülen müzakereler konusunda Türkiye'nin çabalarını takdir ettiklerini kaydeden Gentiloni, "Kıbrıs'ta federal bir çözüm yararlı olabilir. Türkiye de Yunanistan da bu konuda gayret gösteriyor" şeklinde konuştu.
Suriye'deki insani durumun vehametine dikkati çekerek, bu noktada ABD'nin açıkladığı ateşkes kararının cesaret verici olduğunu belirten Gentiloni, "DAEŞ'in terör tehdidine karşı güç birliği yapmalıyız. Bakış açımızı muhafaza etmeli ve içinde bulunduğumuz destek grubunda çabalarımızı sürdürmeliyiz" dedi.
Gentiloni, sığınmacı krizi konusunu da Çavuşoğlu ile görüşmelerinde değerlendirdiklerini dile getirerek, "2,5 milyonu aşan bir rakam Türkiye için çok büyük bir ağırlık oluşturmakta" diye konuştu.
Bu konuda İtalya ile Türkiye arasında son derece etkin işbirliği bulunduğunu ifade eden Gentiloni, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014 yılı sonu ve 2015 yılı başında Türkiye'den gelen yoğun sığınmacı akını sorununu çok iyi yönettik. Bundan sonra AB nezdinde karar verdiğimiz işbirliği beklenen meyvelerini verecektir. Bu sayede çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan ülkelerin şartları iyileşecektir."
Gentiloni, Libya'nın da İtalya'nın son derece önem verdiği bir konu olduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin bu konuda verdiği ve vereceği destekleri çok önemsiyoruz. Ulusal Mutabakat Hükümetinin artık Trablus'a yerleşmesi amacındayız. Bu konuda da Türkiye ile işbirliği yapabiliriz. Türk yetkililer bu konuda zaten bazı adımlar geliştirdi" ifadesini kullandı.
(Bitti)