Şi'nin İngiltere ziyareti kapsamında kurulan ikili ilişkiler, stratejik ve ekonomik anlaşmalar, Çin basınında geniş yankı buldu.
Çin Komünist Partisinin resmi yayın organlarından "Global Times" gazetesinin haberinde, ziyarette 40 milyar pound değerindeki (61,62 milyar dolar) anlaşmalara imza atıldığı ve Londra'nın, Hong Kong'dan sonra Çin para birimi Yüen'in merkezi haline geleceği ilk sınır ötesi ülke olacağı vurgulandı.
Ayrıca, İngiltere'nin Çinli turistlere vize kolaylığı sağlamak amacıyla bazı adımlar attığı, bu yakınlaşmanın, Çin ile İngiltere arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık açısından daha fazla güven verdiği belirtilerek, Batı'nın ekonomik müttefikinin Çin'e karşı koymasının mümkün olmadığına işaret edildi.
Ekonomik açıdan, Batı'nın Çin'e tamamen meydan okumasının mümkün görülmediğine yer verilen haberde, askeri açıdan, Batı'nın, NATO'nun merkezinde olsa da hala NATO içinde Çin'e baskı yapmak için yeteri kadar birlikte hareket edemediği ileri sürüldü.
Ülkenin resmi ajansı Şinhua'nın haberlerinde de Şi'nin ziyaretinin Çin-İngiltere ilişkilerinin üst düzeye taşınmasının yan sıra Avrupa Birliği (AB) bağları açısından ayrı öneme sahip olduğu aktarıldı.
Şi'nin geçen yılki Hollanda Fransa, Almanya ve Belçika ziyaretlerinin ardından İngiltere ziyaretinin önemine de değinilen haberlerde, Çin'in AB stratejisi konusunda güçlü devamlılığı olduğuna işaret edildi.
Ayrıca, Çin'in gelişen, güçlü ve birlik içinde AB arzu ettiği, AB'nin de refah ve reform adımlarını sürdüren, gelişen Çin görmek istediği yorumları yapıldı.
- Çin ve İngiltere, dünya siyasetinde ortak zemin arıyor
China Daily gazetesi de dünya siyaseti açısından Çin-İngiltere buluşmasının önemli olduğunu ve bunun uzun vadede dünya barışına katkıda bulunacağını yazdı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyesi Çin ve İngiltere'nin dünya siyaseti üzerinde farklı pozisyonlara, farklı değerlere ve politik sisteme sahip olduğu ifade edilen haberde, Çin ve İngiltere'nin farklılıklarını bir kenara bırakarak dünya siyasetinde ortak zemin bulmada istekli olduklarına değinildi.
Hong Kong menşeli South China Morning Post gazetesinde de İngiltere'nin, 1949'da Çin Halk Cumhuriyetini Batı dünyasında tanıyan ilk ülke olmasının yanı sıra Çin'in öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankasına (AAYB) ilk üyenin İngiltere olduğu vurgulanarak, jeopolitik açıdan iki ülkenin tarihi geçmişe sahip bulunduğu ifade edildi.
Tarihi bağlara sahip Çin ve İngiltere için Şi'nin ziyaretinin çok önemli olduğu ve ziyaretin, eşi benzeri görülmemiş stratejik yakınlık getirebileceği de aktarılan analizlerde, iki ülkenin deneyimlerinden çok şey öğrenebilecekleri kaydedildi.