Balkanlıoğlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu'daki tarihi ahşap camilerin restorasyon çalışmalarının Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Orta Asya ve Anadolu Türk mimarisinde geleneksel olarak görülen ve metal çivi kullanılmadan, tamamen ahşap kullanılarak imal edilen camilerden il genelinde çok sayıda olduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu, ahşap kullanılarak yapılan tarihi camilerin başında İkizce ilçesindeki tarihi Laleli Camisi'nin geldiğini ifade etti.
İrfan Balkanlıoğlu, lale motifinden adını alan Laleli Camisi'nin, hiç çivi kullanılmadan yapıldığı için "Çivisiz Cami" olarak da adlandırıldığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en eski ahşap camilerinden biri olan ve 500 yıllık geçmişe sahip Laleli Camisi, Ordu Valiliğinin girişimleri sonucu Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğünce aslına uygun restore edildi. Camide tavan, çatı ve bahçe bölümleri yeniden düzenlendi. Ülkemizde bu tür camilerin eşine çok az rastlanmakta. Daha önce ciddi restorasyon görmeyen bu camimiz, aslına uygun onarıldı. Caminin büyük bölümünü oluşturan ahşap kısımlar ve kapısı, 500 yıl önceki orijinal haliyle aynen durmakta."
Çalışmalar esnasında hiçbir tahtanın yerinden oynatılmadığına dikkati çeken Vali Balkanlıoğlu, "Aslında olduğu gibi camiye tek bir çivi dahi çakılmadı. Yine Perşembe ilçemize bağlı Kutluca Mahallesi'ndeki 200 yıllık ahşap cami de valiliğimizin girişimleri sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete açıldı. Biz, asırlık bu tarihi esere sahip çıkabildiğimiz için çok mutluyuz." dedi.
Balkanlıoğlu, restorasyon çalışmaları tamamlanan ve ibadete açılan İkizce Laleli Camisi ile Perşembe Kutluca Camisi dışında Ordu genelinde tamamen ahşaptan ve çivi kullanılmadan yapılan çok sayıda cami olduğuna işaret ederek, "Çaybaşı ilçesinde Yeni Cuma, Çayır, Kargalı, Eski Asak, Fatsa ilçesinde Aşağıyava, Kumru ilçesinde Esenyurt, Perşembe ilçesinde Soğukpınar Hatipli, Ünye ilçesinde Tekkiraz Kabadirek, Akkuş ilçesinde Çaldere, Akpınar, Karaçal, Ambargürgen, Ormancık-Erikbelen, Çökek camileri tamamen ahşaptan ve çivi kullanılmadan yapılan camilerden bazılarıdır. Kültür mirası olan bu camilerimiz, ilgili kurumlarca koruma altına alınmak suretiyle yaşatılacak ve geleceğe taşınacaktır." diye konuştu.
- "Arap turistler ahşap camilere ilgi gösteriyor"
Kente son yıllarda gelmeye başlayan Arap turistlerin de çivisiz tarihi ahşap camileri ziyaret ettiğini kaydeden İrfan Balkanlıoğlu, "Arap turistlerin en çok ziyaret ettiği camilerin arasında bu tür camiler de bulunuyor. Bu camiler gerek doğallığı, gerekse serin kalmasından dolayı yabancı turistlerin ilgisini ve dikkatini çekiyor. Önümüzdeki yıllarda bu camilere ilginin daha da artmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Vali Balkanlıoğlu, Ordu genelindeki tarihi ahşap camilerin tespit edilmesi, son hallerinin fotoğraflanarak mimari ve teknik özelliklerinin kayıt altına alınması için Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Üniversitesinin ortak çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.