'Cox's Bazar'daki Arakanlı Müslüman ailelerin yüzde 15'inin reisi kadın'
BMMYK Acil Durum Koordinatörü Aubin:- 'Cox's Bazar'da 172 bin 356 aileden 746 bin 482 Arakanlı Müslüman olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ailelerden yüzde 15'inin reisi kadınlar'

Oluşturma Tarihi: 2017-11-24 16:07:56

Güncelleme Tarihi: 2017-11-24 16:07:56

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesinde Arakanlı Müslümanların kaldığı 12 sığınmacı kampında 25 bin 853 Arakanlı Müslüman kadının ailelerine reislik yaptığını belirtti.

Dhaka Tribune'ün haberine göre, BMMYK Acil Durum Koordinatörü Louise Aubin, Bangladeş'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cox's Bazar'da 172 bin 356 aileden 746 bin 482 Arakanlı Müslüman olduğunu tahmin ediyoruz. Bu ailelerden yüzde 15'inin reisi kadınlar." ifadelerini kullandı.

Sığınmacı kamplarında 25 bin 853 Arakanlı Müslüman kadının ailelerine reislik yaptığını vurgulayan Aubin, ebeveynlerini yitiren 5 binden fazla çocuğun da kardeşlerinden sorumlu olduğunu söyledi.

Bangladeş'in Arakanlı Müslüman sığınmacılara insani yardım sağlamaktaki rolünden övgüyle bahseden Aubin, "Arakan krizi, artık uluslararası bir mesele. Bangladeş yalnız değil, uluslararası toplum bu ülkeyle beraber. Krizin, uluslararası çabalarla çözülmesini ümit ediyoruz." dedi.

BMMYK yetkilileri, etraflarında ailelerinden yetişkin erkek kalmayan ve kendilerini güvende hissetmeyen birçok Arakanlı Müslüman kadının, ailelerinin sorumluluğunu üstlendiğini ve kendileriyle aileleri için barınakla geçici tuvalet kabinleri kurduğunu tespit etti.

- Uygun kıyafetler ve hijyenik tuvaletlerin bulunmaması kadınların hareketini sınırlıyor

BMMYK, kasım ayı ortalarında yayımladığı raporda, küçük çocuklar, hamileler ve yaşlılardan oluşan ailelerin genellikle kadınlar tarafından idare edildiğine işaret etmiş ve bu ailelerin yardım alma konusunda büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulamıştı.

Raporda, "Kadınlar ve kız çocuklarının hareketleri, yalnızca taciz, kaçırılma ya da insan ticaretine maruz kalma korkusuyla değil, aynı zamanda uygun kıyafetler ve hijyenik tuvaletlerinin bulunmaması nedeniyle de sınırlanıyor. Elektriğin olmaması, tuvalete gitmek de dahil geceleri hareket için önemli bir engel teşkil ediyor. Genel olarak kadınlar ve kız çocukları, hijyen konusunda kendilerini güvende hissetmiyorlar çünkü tuvaletler kadın-erkek olarak ayrılmış değil ve yaşadıkları kamplara uzak ve kirli. Bazıları, tuvalet ve banyo tesislerini kullanırken tacize uğradıklarını söylüyor." ifadeleri kullanılmıştı.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 350 binin altına geriledi.