Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda'da

Oluşturma Tarihi: 2016-06-01 18:57:07

Güncelleme Tarihi: 2016-06-01 18:57:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olarak İslam dünyasının karşı karşıya olduğu küresel ve bölgesel tehditler karşısında iş birliği içinde olmalıyız. Bu tehditlere karşı güçlü bir duruş sergileme ve müşterek çözümler üretme konusunda karşılıklı irade sahibi olduğumuzu görüyorum." dedi.

Uganda'ya resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Entebbe kentindeki Makarere Üniversitesi'nde düzenlenen törenle, fahri doktora ünvanı tevcih edildi.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Uganda'ya ilk defa gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik dolayısıyla, üniversite yönetimine teşekkür etti.

Makarere Üniversitesi'nin dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylesine seçkin bir üniversitenin şahsıma fahri doktora ünvanını layık görmesinden dolayı onur duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Uganda'ya gerçekleştirdiğim bu ziyaretimde, değerli dostum Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve heyetiyle gerek dar kapsamlı gerek heyetler arası görüşmeler yaptım. Ayrıca ilişkilerimizin alt yapısını kuvvetlendirecek önemli anlaşmalar imzaladık. Sayın Museveni'nin ülkesi için yaptığı ve yapmayı planladığı hizmetleri takdirle karşılıyorum. Kendisinin Türkiye ve Türk insanını yakın dostu olduğunu bilmek bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.

- "Uganda'nın dünya barışına katkılarını takdir ediyoruz"

Uganda'da onlarca dini inanışın sergilendiği bir arada yaşama kültüründen oldukça etkilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Afrika'nın parlayan yıldızı olarak gördüğüm Uganda'nın gelecekte kıtada ve dünyada hak ettiği yeri alacağına inanıyorum. Geçmişte sömürgeciliğe ve bugün de terörizme karşı mücadele yürüten Uganda'nın bölge ve dünya barışına katkılarını takdirle takip ediyoruz. Türkiye olarak dostumuz Uganda ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye büyük önem veriyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olarak İslam dünyasının karşı karşıya olduğu küresel ve bölgesel tehditler karşısında iş birliği içinde olmalıyız. Bu tehditlere karşı güçlü bir duruş sergileme ve müşterek çözümler üretme konusunda karşılıklı irade sahibi olduğumuzu görüyorum. Bu iradeyi siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel her alanda somut sonuçlara dönüştürmek için hep birlikte daha fazla gayret göstermeliyiz."

Türkiye-Uganda ilişkilerinin 19. yüzyıla dayandığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"O dönemde bugünkü Uganda topraklarında Mehmet Emin adında aynı zamanda seyyah olan bir Osmanlı Paşası görev yapıyordu. Asıl mesleği doktorluk olan Emin Paşa aynı zamanda tabiat alimi olarak yüzlerce hayvan ve bitki türünü keşfetmiş ve bilim dünyasına kıymetli katkılar sunmuştur. Emin Paşa, bu topraklarda 1892 yılında Kongo'da esir ticareti yapan bir aşiret tarafından şehit edilmiştir. Esir ticaretine karşı yürüttüğü mücadele Emin Paşa'yı böyle bir akıbete maruz bırakmıştır. Bu vesileyle Türkiye-Uganda kardeşliğinde önemli rolü olan, bize böyle temiz bir miras bırakan Emin Paşa'yı rahmetle, hürmetle yad ediyorum. 124 yıl sonra Emin Paşa'nın izinden giderek istiklal ve istikbal mücadelesini desteklediğimiz Uganda ile ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız."

Türkiye-Uganda ilişkilerinin bir ivme yakaladığını vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aramızda ticaret hacmini asla şu anda önemsemiyorum. Çünkü bu ticaret hacmi çok çok küçük. Biz bunu ilerleteceğimize inanıyorum. Zira iki ülkenin böyle toplam nüfusuna baktığımız zaman, bu ticaret hacminin çok düşük olduğu ortada. 2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı olarak büyükelçiliklerimizi açtık. Bununla da yetinmeyerek bizi birbirimize bağlayan tarihi, gönül köprüsünü sağlamlaştırmak için sivil toplum kuruluşlarımızı, Türk Hava Yollarımızı ve işadamlarımızı Uganda'ya gelmeleri için teşvik ettik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanından bir ricada bulundum, dedim ki bize şöyle büyükçe bir alan eğer tahsis ederseniz, o alanda bizler de gerçekten ülkemize yakışan büyükçe bir büyükelçilik binasını yaparız. Aynı şekilde biz de sizlere Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'da öyle bir yer tahsisi yapalım, siz de orada Uganda'nın büyükelçilik binasını yapın. Zira göreve başladığım zaman Türkiye'nin Afrika ülkelerinin 12'sinde büyükelçiliği vardı, şu anda 39 büyükelçiliğimiz var." ifadesini kullandı.

(Sürecek)