Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'ne katılan Erdoğan, bu hafta sonu Sudan'a gideceğini hatırlatarak, "Yıllardır Sudan'a çile çektirdi bu Amerika. Ambargolar uyguladı. Kendi paralarının dışarıya çıkışını engelledi." diye konuştu.
Erdoğan, Sudan ziyaretinin ardından Çad ve Tunus'u art arda ziyaret edeceğini söyledi.
BM Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüs oylamasını hatırlatan Erdoğan, "Şu yapılanları gördüğümüz zaman, 'Bu nasıl bir demokrasidir' diye kendi kendimizi hesaba çekmek durumundayız. Demokrasi mücadelesi verilecekse böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle engelleyerek değil, bırakın, herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, özgür bir şekilde ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu konuda dünya, Amerika'ya çok güzel bir ders verir diye beklentim var, temennim var." açıklamasında bulundu.
"Kimse bizim gönül sınırlarımıza ket vuramaz." diyen Erdoğan, bu mücadelede en büyük yardımcının kültür ve sanat dünyası olacağını belirtti.
Kanun virtüözü, bestekar Göksel Baktagir'in, kanun ile ilgili eğitimlerin anaokulu ve ilkokullara inmesi tavsiyesini de dile getiren Erdoğan, bu konuda Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesinin kurulduğunu anımsatarak, enstrümanlar konusundaki eğitimleri anaokulu ve ilkokullardan üniversiteye kadar çıkartarak, musikide, bütün enstrümanlarda çok daha farklı adımları atma imkanının yakalanması temennisinde bulundu.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Biz meramımızı en güzel, bu noktada eserlerle ortaya koymamız lazım. Aynen İlber Hocamızın Topkapı Sarayı'ndaki çinilerle ilgili tavsiyesi noktasında, onu da tabii Kültür Bakanımızla birlikte çalışmamızı yapıp, mevcut elimizdeki fiziki mekanlar noktasında imkanlar ne el veriyor ona da bakıp, müstakil bir çini eserleriyle ilgili müze veya yenisini yapmak suretiyle bir müze inşası da bu noktada uygundur. Bu tavsiye, bizim için kayda değerdir. Biz meramımızı en güzel filmlerle en belgesellerle en güzel dizilerle anlatmalıyız. Biz meramımızı en güzel resimlerle en güzel müzik eserleriyle anlatmalıyız. Biz meramımızı en güzel romanlarla en güzel hikayelerle en güzel denemelerle anlatmalıyız. Kendi toplumumuza ve tüm insanlığa mesajlarımızı iletecek mecralarda söz sahibi olmadan emeklerimizin karşılığını alamayız."
Erdoğan, bu söylenenleri, bugünün dünyasının güç ve imkan sahibi kesimlerinin zaten yaptığını, bunların örnekleriyle de her yerde karşılaşmanın mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Aynısını yapmamız gerektiğini ifade ettiğimizde biz niçin eleştiriliyoruz? Kültür ve sanat üretimimizi zenginleştirmek için gereken iklimi oluşturmakta bu derece zorluk çekmemizde eksiklerimiz kadar işte bu buram buram eziklik kokan bu zihniyetin de payı yok mudur? Kendimize güvenmez, kendimizi doğru yerde konumlandırmazsak bu kısır döngüden çıkamayız." dedi.
- "Üstatların izinden gidecek gençlerimizin yanındayız"
Ülkenin ve milletin kabiliyetinin, gücünün, imkanlarının farkında olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Her alanda olduğu gibi kültür sanat alanında da bu potansiyelin harekete geçme zamanının geldiğine inanıyorum. Bazıları bugün aramızda olan üstatların izinden gidecek gençlerimizin daima yanlarındayız, yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Yeter ki kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi, nerede durduğumuzu, nereye gittiğimizi unutmayalım. İnanın bana gerisi çok kolay." değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, hangi makamda bulunursam bulunsun, ülkenin bir ferdi olarak millete daima güvendiğini dile getirerek, "Bugüne kadar da hiç hayal kırıklığına uğramadım. Bu tecrübeyle diyorum ki Türkiye'yi çok güzel günler bekliyor. Diğer alanlarla birlikte kültür sanat konusunda da geleceğimiz aydınlıktır. Çünkü buna inanıyoruz." diye konuştu.
- Notlar
Konuşmalar öncesi ödül alanların biyografisini içeren film izletildi.
Törene TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Mahir Ünal ile Çiğdem Karaaslan'ın yanı sıra sanatçılar, tarih ve edebiyat alanında çalışan akademisyenler, medya temsilcileri, ödül alanların yakınları ve çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya, müzik alanında Göksel Baktagir'e, sinema alanında Yavuz Turgul'a, geleneksel sanatlar alanında Ali Toy'a, resim alanında Selahattin Kara'ya ve vefa ödülüne layık görülen Nurettin Topçu adına yeğeni Ayşe Nermin Topçu'ya ödüllerini takdim etti.
Ödül alan isimler, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı H. Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Yazar Alev Alatlı ve Yazar Rasim Özdenören'den oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından belirlendi.
(Bitti)