Kocaeli Olimpik Buz Sporları Salonu'nda incelemelerde bulunan Curling Federasyonu Başkanı Kenan Şebin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,5 aylık yeni bir federasyon olduklarını, yakın zamanda projelerini hayata geçirmeye başlayacaklarını söyledi.
Curling sporunun sadece Erzurum ve Kocaeli'de yapıldığına dikkati çeken Şebin, amaçlarının bu sporu yöresellikten çıkarıp Türkiye geneline yaymak olduğunu belirtti.
Kenan Şebin, belirledikleri pilot bölgelerde tesis yatırımlarına başlayacaklarını dile getirerek, Kocaeli, Trabzon, Zonguldak, İzmir, Antalya ve Ankara'da curling tesisleri inşa edip, Türkiye genelinde yaygınlaşmaya gideceklerini kaydetti.
Sadece Erzurum'da olimpik ölçülerde tesislere sahip olduklarını, pilot bölgelerde yapılacak yatırımlarla bu özellikteki tesis sayısını 5-6'ya çıkaracaklarını anlatan Şebin, "Daha çok butik tesisler yapacağız. Buz hokeyi, buz pateni gibi devasa tesislere ihtiyaç yok. Mahalle aralarında, tribün altlarında, salon altlarında yapacağımız butik tesislerle insanlara antrenman imkanı sağladığımız zaman başarıyı daha hızlı yakalayacağız." diye konuştu.
Şebin, curlingin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasında en büyük rolü okulların oynayacağını vurgulayarak, "Bu sporun bütün okullarda, bütün illerde tanıtılması için projelerimiz var. Okul okul gezeceğiz ve bu sporu anlatacağız. Erzurum ve Kocaeli'de ilk defa okul ligleri başlatacağız. Cadde curlingini bir alt branş olarak ilkokullarda yaptıracağız. Liselerden başlamak üzere kız ve erkek sporcuları curlinge başlatacağız. Daha sonra orta ve ilkokul ile üniversitelere yayarak Türkiye'nin hem antrenör ihtiyacını karşılamayı hem de sporcu yetiştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Hedef 40 bin lisanslı sporcu"
Federasyon olarak geçen hafta itibarıyla sıfırdan sporcu kabul etmeye başladıklarını kaydeden Kenan Şebin, Buz Pateni Federasyonu altında sporculuk hayatını devam ettiren veya daha önce bu sporu yapmış herkesin federasyonlarından lisans çıkarabileceğini aktardı.
Şu an yaklaşık 250 sporcuları bulunduğunu ama bunu arttırmak istediklerini dile getiren Şebin, şunları kaydetti:
"Curling salonuna her gün gelip, spor yapan lisanslı sporcu sayısını arttırmamız lazım. İlk 2 yılın sonunda 2-3 bin kişi, daha sonraki yıllarda 5-10 bin, uzun vadede de ülke geneline yayarak en az 40 bin sporcuya ulaşmayı planlıyoruz. En geç 10 yıl içerisinde bu sayıya ulaşırız çünkü curling sporu her yaştan her kesimden insanların yapabileceği bir spor."
Şebin, curlingin pahalı bir spor olmadığını, ayakkabısı ve eşofmanını giyen herkesin yapabileceğini vurgulayarak, curlingin dünyada "buz satrancı" olarak da adlandırıldığını söyledi.
Stratejiye dayalı bir spor olan curlingin insan psikolojisine faydası bulunduğunu anlatan Şebin, "İnsan her yaşta düşünmeye ihtiyaç duyan bir varlık. Tamamen stratejiye dayalı bir spor olduğu için özellikle yaşlı insanlar gelip bu sporu yapabilir." dedi.
Curlingin, kış olimpiyatlarında en çok izlenen branşlardan biri olduğunu belirten Şebin, "Kış sporlarında en yakın uluslararası olimpiyatlarda madalya alabileceğimiz, başarı sağlayacağımız, Türkiye geneline yayabileceğimiz spor curling branşıdır. Curlingde çok yakın zamanda başarılı olacağımızı söyleyebilirim. Bütün uluslararası müsabakalarda herkes bu branştan başarı beklesin." şeklinde konuştu.
Şebin, curlingin İskoçya, Kanada, ABD ve kuzey Avrupa ülkelerinde çok yaygın yapıldığını dile getirerek, hayata geçirecekleri projelerle Türkiye'nin de gelecekte bu ülkeler arasında yer alacağına inandığını sözlerine ekledi.