Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Davutoğlu OSB yöneticileriyle buluştu

Davutoğlu OSB yöneticileriyle buluştu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-26 14:39:43

Davutoğlu OSB yöneticileriyle buluştu
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin gerçek büyüme motorunun insan kaynağı ve demokrasi olduğunu belirterek, "Demokrasimizi koruyup insan kaynağını harekete geçirdiğimiz zaman Türkiye'nin büyümesini engelleyecek hiçbir güç olamaz" dedi.

İstanbul'daki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticileriyle bir araya gelen Davutoğlu, hangi göstergeye bakılırsa bakılsın son 13 yılın bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Bu dönemde büyük Türkiye idealinin hayata geçtiğinin her tabloda görülebileceğini ifade eden Davutoğlu, "İster sağlık sektörünü alın ister ulaşım sektörünü ister otomotiv sektörünü, hangi alanı alırsanız alın milli gelirimiz, yatırımlarımız, üretimimiz arttı ihracatımız, istihdamımız dünya ekonomik krizine rağmen ciddi bir yükselme trendi içine girdi" diye konuştu.

Davutoğlu, en değerli unsurun reel büyüme alanında gerçekleştirilen başarılar olduğunu vurguladı. Bütün diğer alanlarda rakamların bir müddet sonra gerçekliğini kaybedebildiğini ancak reel sektörde sağlanan iyileşmenin kalıcı ve gelecek ekonomik büyüme için en önemli istikrar unsuru olduğunu anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"2002-2014 döneminde özel sektörün yatırımları 43,4 milyar liradan 277 milyar liraya ulaştı. Bu sizin katkılarınızla sizin doğrudan sermaye artışınızla sağlanan bir husus. 2002'de sadece 31 bin şirket kurulan ülkemizde geçen yıl 59 bin şirket kuruldu. Bu yılın ilk 8 ayında kurulan şirket sayımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Bu rakamlar reel sektörün nasıl geliştiğini ve şirketlerin sadece kurulma rakamları dahi ülke dinamizminin ne ölçüde arttığını gösteren hususlar."

Davutoğlu, ekonomik hayatın temel motorunun reel sektör, reel sektörün bel kemiğinin de KOBİ'ler olduğunu dile getirdi.

Bu yıl Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını yaptığını ve burada ana temalardan birinin de KOBİ'ler olmasını sağladıklarını hatırlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Her ülkede belirli sayıda büyük ve başarılı firmalar bulabilirsiniz. Ancak başarılı ekonomilerde asıl fark oluşturan alan KOBİ'lerin varlığıdır. KOBİ'ler ne kadar dinamik ve rekabetçiyse ekonomi de o kadar dinamik, rekabetçi olabilir. Şu hususu bir kez daha dikkatinize getirmek istiyorum. 2002'de 230 milyar dolar olan milli gelirimiz, geçtiğimiz yıl 800 milyar dolara ulaştı. Ancak bu büyümenin niteliği de niceliği kadar önemlidir. Bu büyüme nasıl gerçekleşti, kim bu büyümeye katkı verdi, kimler bu büyümeden istifade ettiler? Bakın biz, doğalgaz veya petrol bulduğumuz için değil, dışarıdan bize aktarılan paralar dolayısıyla büyüyor değiliz."

-"Öyle bir kaynağımız var ki hiç tükenmiyor"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, bir hatırasından bahsederek, Avrupa'da bir toplantıda konuşma yaptığında önemli bir finans kuruluşunun yöneticisinin kendisine, "Dünya ekonomisi daralırken Türkiye ekonomisi büyüyor. Siz bunu nasıl sağlıyorsunuz, hangi kaynakları kullanıyorsunuz?" sorusunu yönelttiğini belirterek, şunları anlattı:

"Dedim ki, 'Bizim çok büyük doğalgaz ve petrol kaynaklarımız yok başka ülkelere olduğu gibi bize milyarlarca bazen yüz milyarlarca avro veya dolar dışarıdan kaynak aktaran da yok. Fakat bizim öyle bir kaynağımız var ki hiç tükenmiyor, o insan kaynağı.' Türkiye'nin gerçek büyüme motoru insan kaynağıdır ve demokrasidir. Demokrasimizi koruyup insan kaynağını harekete geçirdiğimiz zaman Türkiye'nin büyümesini engelleyecek hiçbir güç olamaz. Biz emeğimizle alın terimizle çalışarak üreterek ihracat yaparak büyüdük."

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin dıştan gelen kaynaklarla büyüme yolunu tercih etmediğini, kendi insanının birikimini, o insanın tecrübesini, niteliğini değiştirerek, dönüştürerek büyümeye gayret ettiğini ve bu yolla tamamıyla Türkiye'ye has bir büyüme modelinin gerçekleştirilebildiğini vurguladı.

Türkiye'nin sadece birkaç şehrin değil, bütün şehirlerin katkısıyla büyüdüğünü dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz seçim kampanyası döneminde 81 vilayetimize gittim. Her vilayette rakamları paylaştım. Son 13 yılda bütün vilayetlerimizde olağanüstü bir büyüme performansı sergilendi. Bu Türkiye'nin bütününde gerçekleştirilen büyük ekonomik dönüşümün hikayesidir. Sadece belli şehirlerde değil, sadece belli bölgelerde değil her yerde rakamlar ve büyümenin niteliksel boyutu olağanüstü değişim yaşadı. Anadolu'yu, şehirlerimizi Trakya'yı karış karış dolaşıyoruz. Bütün şehirlerimizin ihracatının en az 4'e, 5'e bazı yerlerde 10'a katlandığını görüyoruz. Ekonomide büyümenin birkaç merkezde temerküz etmediğini, tabana yayıldığını, toplumun bütün kesimleri tarafından paylaşıldığını görmek bize büyük mutluluk veriyor."

(Sürecek)

SON VİDEO HABER

Cezaevinden çıkan Bahar Candan'dan açıklama

Haber Ara