Denizli Babadağ'da bornozlu, havlulu festival
Bu yıl altıncı düzenlenen Dünya Türk, Havlu ve Bornoz Festivali etkinlikleri kapsamında Denizli'nin Babadağ ilçesinde tanıtım yapıldı.

Oluşturma Tarihi: 2017-03-18 19:47:13

Güncelleme Tarihi: 2017-03-18 19:47:13

Bu yıl altıncı düzenlenen Dünya Türk, Havlu ve Bornoz Festivali etkinlikleri kapsamında Denizli'nin Babadağ ilçesinde tanıtım yapıldı.

Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Dünya Türk, Havlu ve Bornoz Festivalinin tanıtımı Babadağ'da gerçekleştirildi. Denizli'nin önde gelen kuruluşları tarafından desteklenen festival kapsamında Babadağ Belediyesi önündeki meydanda panayır kuruldu. Binlerce vatandaşın katıldığı etkinlikte, Babadağ yöresine ait yemekler, ürünler ve tekstil ürünlerinin yer aldığı 60'ın üzerinde stantla tanıtım yapıldı. Halk sanatçıları tarafından yöresel müziklerin seslendirildiği bir konser verildi. Çarşı merkezinde, Vali, Büyükşehir belediye başkanı, sanayiciler ve iş adamları bornoz giyerek katıldığı kortej yürüyüşü yapıldı.

Etkinliğe Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, , DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz, Babadağı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Selim Kasapoğlu, çok sayıda işadamı ve vatandaş katıldı.

Etkinlikle ilgili bir açıklama yapan DENİB Yönetim Kurulu üyesi İsa Dal, "Bu dünya Türk havlu, bornoz festivalinin altıncısını kutluyoruz. 2012 yılında başlayan bir etkinliğin Türkiye çapında kutlanıyor olması bizleri mutlu ediyor. Özellikle ekmeğini tekstilden, havludan kazanan ve dolaylı olarak yaklaşık 300 bin kişinin geçimini sağladığı bir emtiyasının böyle şenlik havasında kutlanıyor olması hepimizi memnun ediyor. Bugün patronu, işçisi, çalışanlarımız, çoluk çocuk herkes bir arada burada, bu baharıyla bu anlamlı günü kutluyoruz. Aynı zamanda istihdamın gelişmesine yönelik motive edici bir organizasyondur" diye konuştu.

"Tekstilin doğduğu topraklara şükran borcudur"

Tekstilin başkenti ve doğduğu yerine Babadağ olduğunu belirten BASİAD Başkanı Selim Kasapoğlu, "Altı sene önce bir delinin bir kuyuya taş atması gibi başladı. Bu etkinlik insanların sokakta bornoz giyerek yürümesi ile başladı. Ama şimdi gördüğünüz gibi büyük bir panayıra, büyük bir festivale dönüşmeye başladı. Bizim de gayemiz, amacımız buydu, her yıl biraz daha geliştiriyoruz. Denizli'de tekstilin doğdu yer Babadağ, burada yaklaşık yüz yıl önce iki yüz yıl önce el tezgahlarıyla başlayan dokumacılık, bugün dünyaya mal satar bir konuma geldi. Denizli'de belki de insanların yüzde 80'ni dolaylı veya dolaysız geçimini tekstilden sağlıyor. Bu etkinliği Babadağ'da yapmanın önemi de, budur. Aslında buraya, tekstilin doğduğu topraklara şükran borcumuzu ödemeye geliyoruz.

"Hedefimiz bu etkinlikleri modanın başkentlerinde düzenlemek"

Gelecekte etkinlikle ilgili hedeflerini söyleyen Kasapoğlu, "Hedefimiz bu etkinliği önümüzdeki yıllarda Milano, Paris ve New York gibi modanın ünlü kentlerinde yapabiliriz. Yapmamız lazım, çünkü her geçen gün büyüyor. Artık dünya öyle bir noktaya geldi ki, sadece üretmek yetmiyor. Malınıza, ürettiğiniz mala bir hikaye yazmanız, bir marka hikayesi yazmanız gerekiyor. biz aslında bir yerde bulun yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Etkinliklerle markalaşmayı büyütmeye çalışıyoruz"

Amaçlarının Denizli'de tezgah sesisin geldiği her yerde bu organizasyonun yapılması olduğunu belirten Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz, "Bu amacımıza geçen sene Babadağ'dan başlattık. İnşallah seneye Denizli'de tezgah sesinin geldiği her noktada, Buldan'da, Kızılcabölük'te, Tavas'ta, Babadağ'da bu etkinlikleri devam ettirerek attırmamız. Çünkü Denizli havlusunun, bornozunun, Türk havlusunun, bornozunun markalaşması önemini biliyoruz. 1980'lerde başlayan üretimimiz, 90'lı yıllarda doruk noktasına ulaşarak, 2000'li yıllarda markalaşmaya doğru yöneldi. Özellikle son yıllarda Denizli'de birçok firmamız markalaşma noktasında ciddi adımlar attı. Derneğimizle birlikte, son yıllarda yaptığımız etkinliklerle bu markalaşmayı büyütmeye çalışıyoruz. Bu markalaşmanın değerini daha da arttırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.