Depresyonun kişinin ruhsal problemleri gibi bazı diğer tıbbi hastalıklarından da kaynaklanabileceğini ifade eden Psikiyatrist / Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Emre Tan, "Hastalıklar hem beyin kimyasında yaptığı bozulmalarla hem de kişinin ruhsal yapısına bindirdiği ek yükle depresyona neden olabilir. Böyle durumlarda hastalıkların yarattığı problemlere ek olarak bir de depresyon eklenirse tedavi güçleşir. Hasta depresif ruh halinin yarattığı karamsarlık, ümitsizlik ve çaresizlik duygusuyla hastalığının iyileşemeyeceği düşüncesine kapılarak tedaviden uzaklaşabilir." dedi.
Psikiyatrist / Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Emre Tan, en çok depresyon nedeni olan hastalıklar şöyle sıraladı:
1. Felç- Stroke- İnme : Felç sonrası depresyon görülme sıklığı % 50 sıklığındadır. Özellikle erkeklerde daha sık görülür. El ve ayaklar gibi bedeninin önemli bölümlerini istediği gibi kullanamamak fiziksel olduğu kadar, duygusal problemler de yaratır. Birilerine bağımlı olmak düşüncesi, yetersizlik hissi ve bu durumdan yoğun derecede utanmak riski arttır.
2. Parkinson hastalığı : Parkinson hastalığı beyindeki dopamin dengesizliğiyle oluşur. Dopamin aynı zamanda kişinin mutluluk ve keyif alması ile ilgili hormondur. Bu nedenle, Parkinson rahatsızlığı olan her iki hastanın birinde, depresyon görülebilir.
3. Multiple Skleroz: Beyindeki plakların tutulum yerlerine bağlı olarak psikiyatrik rahatsızlıklara yatkınlık artar. % 30 oranında depresyon görülür.
4. Tiroid hastalıkları: Özellikle tiroid azlığında % 50 oranında depresyon görülebilir. Halsizlik, yorgunluk, dikkat azlaması ve iştah değişiklikleri gibi belirtiler daha sık yaşanır.
5. Kalp krizi : Yaş ve cinsiyete bağlı olarak farklı sonuçlar olmakla birlikte, ortalama olarak kalp krizi geçirenlerin % 30 unda depresyon görülür.
6. Kanser : Özellikle pankreas, ağız- boğaz kanserleri ve meme kanserlerinde depresyon sıktır.
7. Demans- Bunama: Depresyon sıkça görülür ve demansın daha da kötüleşmesine neden olur.
Depresyon bu hastalıkları daha da ağırlaştırır ve tedaviyi güçleştirir. Bu nedenle ilgili hastalığın tedavisine ek olarak psikiyatrik açıdan da değerlendirilmesi ve depresyon belirtileri varsa, psikiyatrik tedavi alınması gerekmektedir.