36 yıllığına özelleştirilen Derince Limanı'na yapılması planlanan dolgu ve işlemlerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine iliş için halkın katılımına yönelik düzenlenen ÇED toplantısı olaysız bir şekilde tamamlandı. Özelleştirme İdaresi tarafından 36 yıllığına kiralandıktan sonra alan genişletme için dolgu çalışmalarının devam ettiği Derince Safi Port Limanı ile ilgili proje hakkında Kocaeli Valiliği "ÇED gerekli değildir" şeklinde görüş belirtmiş ve toplantı yapılamamıştı. STK'lar tarafından yapılan itirazın arından ise Kocaeli 1'inci İdare Mahkemesi bu kararı bozmuş, büyük dolgu projesi ile ilgili ÇED gerekli olduğuna karar vermişti. Kararın arından Derince Limanı'nın genişleme projesi ile ilgili ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Derince'deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlendi.
Derince halkı, STK'lar, siyasi parti temsilcileri, firma yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı toplantıda Derince Limanı'nı kiralayan firma yetkilileri tarafından katılımcılara çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgiler verildi. Çalışmalar ve yapılan dolgunun çevresel etkilerinin en aza indirgendiğini anlatan firma yetkililerinin sözü, zaman zaman dinleyicilerin itirazları ile kesildi.
Derince Limanı'ndaki dolgu çalışmalarının, yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ettiğini söyleyen STK temsilcileri, firma yetkililerinin yasalara uymadıklarını iddia ettiler. Firma yetkilileri ise yürütmeyi durdurma kararının dolgu alanı ile ilgili olmadığını belirterek yaptıkları çalışmaların yasalara uygun şekilde devam ettiğini belittiler.
Toplantıya katılarak söz alan bir lojistik firması Başkanı Yılmaz Kaymak ise çevresel etkilerin tartışılması gerektiğini ancak yapılan eleştirilerin yatırımları önlemeye yönelik olmaması gerektiğini söyledi.
Polis ekiplerinin salon dışında güvenlik önlemleri aldığı, karşılıklı soru ve cevap şeklinde devam eden toplantı daha sonra olaysız bir şekilde sona erdi.