Dev projeler taahhüt şirketlerinin hedefinde
2023 hedefleri kapsamında projelerin toplam değerinin 100 milyar TL'ye ulaşması hedeflenirken, taahhüt şirketleri dev projelere gözünü dikmiş durumda

Oluşturma Tarihi: 2017-09-29 14:14:38

Güncelleme Tarihi: 2017-09-29 14:14:38

2023 hedefleri kapsamında projelerin toplam değerinin 100 milyar TL'ye ulaşması hedeflenirken, taahhüt şirketleri dev projelere gözünü dikmiş durumda.

Kamu ve özel sektör işbirliği ile Türkiye'de yürütülen projelerden işletme hakkı devri tamamlanan proje sayısı Ağustos ayı ile 14'e ulaşmış durumda ve bunların mali değeri 15.5 milyar TL olarak açıklandı. Sözleşme dönemi itibarıyla 3 yap-işlet-devret projesi 7.2 milyar TL iken yap-işlet-kirala modelli olan 10 projenin tutarı ise 8.3 milyar TL olarak biliniyor. 2023 hedefleri kapsamında projelerin toplam değerinin 100 milyar TL'ye ulaşması hedeflenirken, taahhüt şirketleri dev projelere gözünü dikmiş durumda.

YENİ HAVALİMANLARI GÖZDE PROJELER

İlk etabı 2018'in Şubat ayında hizmete girecek olan Yeni İstanbul havalimanı projesine ilişkin çalışmaların yüzde 50'si sonlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projenin maliyetinin ise 10.2 milyar euro olduğu biliniyor. Yeni İstanbul havalimanı dışında, toplam proje büyüklüğünün 10 milyar TL'ye ulaşması beklenen 10'a yakın sivil ve askeri havalimanı projesi de gündemde. Toplam kapalı alan büyüklüğü 3.5 milyon metrekareyi aşan elektrik taahhüt işini bitirmiş durumda olan Orge Elektrik Taahhüt CEO'su Nevhan Gündüz; akıllı bina ve raylı sistem projeleriyle beraber ülke gündemindeki İstanbul dışı bölgesel sivil ve askeri havaalanı projelerine de odaklandıklarını dile getirdi.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ'NİN DEĞERİ 2.6 MİLYAR LİRA

2018 yılında bitirilmesi için çalışmalara devam edilen İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi'nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 30 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. KAP'ta açıklanan Değerleme raporuna göre projenin bugün tamamlanması durumunda değeri 2 milyar 687 milyon 100 bin 148 lira. Orge Elektrik Taahhüt CEO'su Nevhan Gündüz, "Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri haline gelecek İFM'de çeşitli bankaların, yatırım ortaklıklarının, ofis merkezlerinin elektrik taahhüt işlerinde yer almak istiyoruz" dedi.

TAMAMLANAN PROJELER REFERANS OLUYOR

Geçen yıl faaliyete geçen Kartal Kaynarca Metro'su ve Quasar İstanbul Projesi'nin Fairmont İstanbul Otel bölümünde gösterilen başarı ve elde edilen tecrübelerin Orge Elektrik Taahhüt'e 2017'de Epique Island, The Mandarins, Büyükyalı gibi yeni projeler getirdiğinin altını çizen CEO Nevhan Gündüz, raylı sistem projesi olarak geçen yıl elektrik taahhüt işlerini tamamladıkları Kartal-Kaynarca metro hattı ile ilgili olarak; "Başarıyla tamamladığımız bir proje ve şu anda kamunun kullanımında. Bu projede hem işleri yapan tek elektrik taahhüt firması olmaktan, hem de Türk firma olmaktan gurur duyduk. Raylı sistemler bizim odaklandığımız alanlardan biri. Bu nedenle ilk işimizi başarı ile tamamlamak çok önemliydi. Ülke genelinde raylı sistem projelerinde yer almak istiyoruz. Bu işler için teklifler veriyoruz ve yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"ŞEHİR HASTANELERİ İÇİN ANAHTAR TESLİM TEKLİF HAZIRLIYORUZ"

"Kamunun harcamalarının arttığı bir dönemde sağlık, ulaşım ve benzeri yatırımların hız kazanması bizim için önemli" diyen Orge Elektrik CEO'su Nevhan Gündüz, "Türkiye'deki şehir hastanelerinin elektrik taahhüt işlerinin anahtar teslimi yapılması için teklifler hazırlıyoruz. Bu hastanelerin bir an önce hizmete alınması için biz de katkıda bulunmak istiyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.